Nogomet
0

Fudbalski savez Engleske obustavio podršku Platiniju

Anadolija
Michel Platini (Foto: EPA)
Michel Platini (Foto: EPA)
Fudbalski savez Engleske (FA) saopštio je da obustavlja podršku Michelu Platiniju u njegovoj kandidaturi za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

Aktuelni predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) je nedavno zajedno sa Josephom Seppom Blatterom, predsjednikom svjetske federacija suspendovan od Etičke komisije FIFA zbog istrage o korupciji. Njima dvojici je zabranjeno obavljanje bilo kakvih funkcija u fudbalu na 90 dana, uz mogućnost produženja za još 45 dana.

FA je na sastanku čelnika UEFA u četvrtak saznao neobjavljene detalje slučaja vezanog za Platinija i zato se odlučio da na neodređeno vrijeme uskrati podršku prvom čovjeku UEFA u nastojanju da postane predsjednik FIFA-e.

"FA želi gospodinu Platiniju svako dobro u borbi sa optužbama i namjeri sa skine ljagu sa svoga imena, te nema nikakvog interesa da svojim eventualnim potezima ugrožava taj proces. Međutim, bez obzira na gore navedeno, FA je u četvrtak na sastanku u UEFA-i od Platinijevih advokata saznao neke detalje vezane za slučaj. Dobili smo uputstvo da informacije ne iznosimo u javnost i zbog toga ne možemo ulaziti u pojedinosti. Analizirajući spomenute informacije, Upravni odbor FA u petak je donio odluku da moramo obustaviti svoju podršku Platiniju u namjeri da postane predsjednik FIFA. Ovaj stav će biti na snazi sve dok se slučaj ne okonča i situacija ne bude potpuno čista", saopćeno je iz FA-a.

Istovremeno bez obzira na optužbe koje su uperene protiv Platinija iz Njemačke mu sstiže podrška. Tačnije od Karl-Heinza Rummeniggea, direktor minhenskog Bayerna se zalaže da se Platiniju odmah ukine suspenzija koju mu je izrekla FIFA, te da mu se omogući da skine ljagu sa svog imena.

"Ne smijemo zaboraviti da je Platini i dalje veliki predsjednik. U ovim teškim vremenima potrebno mu je dati šansu da na pravni način okonča cijeli ovaj slučaj. Nadam se da će uspjeti da skine ljagu sa svog imena", rekao je Rummenigge za njemačke medije.

Švicarsko državno tužilaštvo je prošlog mjeseca pokrenulo istragu protiv Blattera zbog štetnog ugovarao TV pravima za svjetska prvenstva za područje Kariba. U istragu je uključena i sporna isplata dva miliona švicarskih franaka Platiniju 2011. godine.