Nogomet
0

Fudbalske zvijezde koje su igrale protiv zemlje u kojoj su rođene

Sarajevo-x.com
Lukas Podolski i Miroslav Klose
Lukas Podolski i Miroslav Klose
Veoma je čest slučaj da fudbalski profesionalci odluče igrati za zemlju u kojoj nisu rođeni. Donosimo vam imena deset superzvijezda koje su napravile ovakav potez.

Zvijezda "Manchester Uniteda", Nani, rođen je na otoku Cape Verde u glavnom gradu Praia prije nego su njegovi roditelji migrirali u Portugal. Kada je Naniju bilo pet godina, njegov otac je otputovao na otok Cape Verde i nikada se nije vratio, a nekoliko godina kasnije, njegova majka se odselila u Holandiju. Odgojila ga je tetka u Lisabonu. Nani je prvi put u dresu reprezentacije nastupio 2006. godine. Još jedan igrač je povezan sa otokom Cape Verde, a to je legendarni švedski napadač Henrik Larrson čiji je otac rođen na pomenutom otoku.

Giuseppe Rossi, član španskog "Villareala", rođen je u New Jerseyju u SAD-u, a reprezentativac je Italije. Na svjetskom prvenstvu 2006. je mogao zaigrati za SAD kada ga je u reprezentaciju pozvao selektor Bruce Arena. Rossi je odbio poziv riječima da bi radije zaigrao za Italiju. Dvije godine nakon toga je i zaigrao protiv SAD-a u dresu talijanske reprezentacije tokom Kupa konfederacija. Italija je u tom susretu slavila rezultatom 3:1.

Omar Sivori je također nastupao za reprezentaciju Italije iako je rođen u Argentini. Sivori je bio jedna on najvećih zvijezda talijanskog prvenstva pedesetih i šezdesetih godina. Sivori je nastupio za Argentinu prije prelaska u "Juventus" 1957. godine. Zbog odlaska iz domaćeg prvenstva, argentinske vlasti su mu zabranile da nastupa za reprezentaciju. Godine 1961. je pozvan u reprezentaciju Italije. Poziv je prihvatio, a dres azzura je obukao devet puta i postigao osam pogodaka. Jedan od tih pogodaka je upisao upravo protiv Argentine u prijateljskoj utakmici u kojoj je Italija pobijedila rezultatom 4:1. Još jedan Argentinac je zaigrao za drugu reprezentaciju, a to je Guillermo Franco koji je nastupio za Meksiko protiv Argentine u nedavno završenom svjetskom prvenstvu u Africi.

Bernd Krauss je rođen u Njemačkoj ali je svoju reprezentativnu karijeru izgradio u dresu austrijske reprezentacije. Krauss je svoju klupsku karijeru počeo u Bundesligi u svom lokalnom klubu "Borussiji Dortmund", ali se nije uspio nametnuti, pa je prešao u austrijski "Rapid Vienna". Tada mu je ponuđeno da zaigra za reprezentaciju Austrije što je i prihvatio te nastupio na svjetskom prvenstvu 1982. godine.

Stuart McCall je rođeni Englez koji je nastupao za reprezentaciju Škotske. Bio je mlada nada "Bradforda". Kada je pozvan u U21 reprezentaciju Engleske 1984., bio je tretiran kao rezervni igrač. To mu se nije svidjelo. Kada je pozvan da uđe u igru nekoliko minuta prije kraja utakmice, McCall je tolio odugovlačio sa oblačenjem kopački da uopće nije ni zaigrao. To mu je omogućilo da zaigra za A-reprezentaciju Škotske 1990. godine.

Josip Šimunić je hrvatski reprezentativac koji je rođen u Canberri u Australiji. Šimunić je svoju karijeru započeo u rodnoj zemlji u klubu "Melbourne Knightsima" prije odlaska u Evropu. Za Hrvatsku je debitovao 2001. godine.

Miroslav Klose i Lukas Podolski su njemači reprezentativci rođeni u Poljskoj. Oba igrača su nastupila za Njemačku na svjetskom prvenstvu 2006. kada je ova reprezentacija velikim naporima svladala Poljsku. Klose i Podolski su se iz Poljske preselili u Njemačku kada su bili djeca. Kada su dobili poziv da nastupe za "Elf" rado su ga prihvatili. Zajedno su postigli osam golova na prvenstvu 2006. godine.

Klose je 2001. godine pozvan u reprezentaciju Poljske, ali je on to odbio jer posjeduje njemački pasoš. Kasnije je izjavio da bi možda odlučio drugačije da je poljski savez reagova brže.

Podolski tvrdi da ga je poljski savez ignorisao kada je bio mlad igrač. Zbog toga ih je kaznio, postigavši dva gola na Euru 2008. godine.

Herbert Wimmer je rođen u Belgiji, ali je nastupao za reprezentaciju Portugala. Njegovi zlatni trenuci su bili na Euru 1972. godine kada je sa njemačkom reprezentacijom pobijedio zemlju u kojoj je rođen rezultatom 2:1 i prošao u finale. Klupsku karijeru je izgradio u Bundesligi u klubu "Borussia Moenchengladbach".

Poznati portugalski reprezentativac Deco je rođen u Brazilu. Deco je prihvatio poziv selektora Scolarija i odabrao zaigrati za reprezentaciju Portugala. Brazilcima je pokazao da su pogriješili 2001. godine kada je postigao pogodak u pobjedi Portugala rezultatom 2:1. Deco se oprostio od reprezentacije na proteklom svjetskom prvenstvu, a susret s Brazilom je propustio zbog povrede.