Primjer iz Švedske
22

Fudbaleri Ostersundsa plešu balet, glume u teatru, peku hljeb i spremaju se za igru u Evropi

Klix.ba
U petak navečer u izložbenom centru Jamtli u švedskom gradu Ostersundu grupa profesionalnih fudbalera sa sjevera Švedske glumila je u dobro uvježbanoj pozorišnoj predstavi.

Ovo nije bila neka frivolna zabava, već događaj za koji se kupuju ulaznice, a njegovi učesnici, fudbaleri Ostersundsa, dan prije su stekli još jedan razlog za slavlje. U četvrtak navečer pobijedili su Zoryju Luhansk iz Ukrajine i prvi put se kvalifikovali za nokaut fazu nekog evropskog takmičenja. U Evropskoj ligi naći će se u grupi J.

Ekipa koju predvodi trener Graham Potter dolazi iz grada sa 60.000 stanovnika koji se nalazi na oko 500 km sjeverno od Štokholma. Od četveroligaša su stigli do premijerligaša svoje zemlje, a potom i do evropskog takmičenja. Pritom imaju veoma skroman budžet.

Ipak, ono što su ih, osim sjajnih sportskih rezultata, izdvaja među drugima su njihove umjetničke aktivnosti van terena.

Inovativni i maštoviti igrači tako učestvuju u baletnim predstavama, kreativnom pisanju, slikanju, a nedavno su u lokalnoj pekari proveli cijeli dan učeći kako da mijese hljeb.

Trener Potter je uvjeren da takve aktivnosti pomažu povezivanju njegovih igrača sa zajednicom koja nije navikla da ima uspješan i ambiciozan fudbalski klub. Broj navijača na utakmicama drastično se povećao.

"Fudbal obično oduzima nekoliko sati dnevno, a ostale aktivnosti ih društveno i kulturno uključuju u zajednicu", rekao je Englez.

U njegovom timu su igrači različitih pozadina, Šveđani i igrači iz inostranstva. Kapiten Brwa Nouri igra za reprezentaciju Iraka, stoper Gabriel Somi je iz Sirije, a veznjak Fouad Bachirou je iz Komora u Africi. Ken Sema igra za Švedsku, a Saman Ghoddos ima oba roditelja iz Irana. Alhaji Gero se nada da će se nakon uspjeha u Evropi nametnuti selekciji Nigerije.