Nogomet
0

Fudbal - rezervna religija

Sarajevo-x.com
U bečkom Muzeju katedrale (Dommuseum) je juče otvorena izložba "Heroji - Sveci - Nebeski napadači“, što je još jedan dokaz da je euforija pred Evropsko prvenstvo u fudbalu ušla u sve sfere života.

Na izložbi je prikazano 140 eksponata koji pokazuju nevjerovatne paralele između fudbala i religije.

Fudbal i religija na prvi pogled djeluju kao dvije potpuno nepovezive stvari, a koliko su zapravo slični dokazuju sakralni objekti na izložbi koji paralelno prikazuju vjerske ikone i kultne predmete navijača.

Izložba u Muzeju katedrale zapravo želi ukazati na sociološki fenomen - u potrazi za smislom života, vjernici su se nekada okretali religiji, a vjerske zajednice su oblikovale svakodnevnicu i život ljudi. U potrazi za osjećajem grupne pripadnosti, mnogobrojni navijači u fudbalu pronalaze rezervnu religiju i dive se svoim timovima.

Sličnost sa vjerskim tradicijama je u slučaju fudbalskih navijača nevjerovatna: fudbaleri se vole kao sveci, sakupljaju se relikvije, a praćenje kluba na gostovanjima nalikuje hodočašćima. I za fudbalere i navijače su takođe karakteristični i razni rituali prije utakmice, nakon pogotka ili pobjede, kao ljubljenje terena, pehara, pjevanje pjesama itd. Da ljubav navijača ne poznaje granice, dokazuju prozori crkve St. Francis u engleskom gradu Dudleyjy na kojima je ovjekovječen legendarni fudbaler Duncan Edwards.

Izložba na trgu Štefanove katedrale bit će otvorena do 31. oktobra.