Sjećanje na utakmicu u Manausu
0

Fuad Muzurović: Pružili smo pristojan otpor Brazilcima

Sarajevo-x.com
Fotografija sa vožnje brodom po  Rio Negru i Amazonu nakon utakmice Brazil – BiH, 18.12.1996 (Foto: Fotoservis)
Fotografija sa vožnje brodom po Rio Negru i Amazonu nakon utakmice Brazil – BiH, 18.12.1996 (Foto: Fotoservis)
Zajedno sa navijačima Bosne i Hercegovine iz Sarajeva ka Švicarskoj je krenuo i prvi selektor bh. fudbalske reprezentacije Fuad Muzurović koji je 1996. godine predvodio našu selekciju u utakmici sa sutrašnjim protivnikom.

Legendarni bh. trener se prisjetio okršaja sa najtrofejnijom reprezentacijom svijeta. Kako kaže popularni Daidža, za susret protiv Brazila saznali su u avionu na povratku iz Slovenije gdje su ostvarili prvu kvalifikacionu pobjedu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

"Poziv je uslijedio nakon nezaboravne pobjede protiv Italije iste godine. Na put smo krenuli desetkovani. Utakmica nije bila u FIFA-inom terminu pa nisu mogli doći najbolji igrači. Nadali smo se da će nam se u Amsterdamu pridružiti još neki igrači. Zezali smo se da ćemo, kada sletimo u Brazil, na plaži pokupiti nekoliko Brazilaca", rekao je Muzurović.

Prvi selektor bh. reprezentacije je rekao da su neki igrači prvi put došli na okupljanje i da ih nikada prije nije vidio, ali da je imao garancije da su to odlični igrači i odlični ljudi.

"Putovanje je bilo dugo i naporno, ali činjenica da igrate protiv Brazila i predstavljate zemlju protiv tadašnjih svjetskih prvaka dovoljan je motiv da sve lakše podnesete. Mnogi su strahovali da ćemo doživjeti katastrofu, ali smo pružili otpor i tada smo postali respektabilna reprezentacija koja se mogla nositi sa svima", rekao je Muzurović za Sarajevo-x.com.

Dodao je da danas znamo sve o njima, kao i oni o sebi samima, i da tu nema tajne.

"Treba odigrati disciplnovano i najbolje što se može te se dostojno suprotstaviti Brazilcima", rekao je Muzurović.