Velika pobjeda
8

Frankfurt je 39 godina čekao Eintrachtov uspjeh, koreografija i slavlje sve govore

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Navijači Eintrachta iz Frankfurta su punih 39 godina čekali zapažen rezultat svojih igrača na evropskoj sceni, a nakon prolaska u polufinale Evropske lige pobjedom protiv Benfice 2:0, na stadionu Commerzbank-Arena s razlogom je uslijedilo veliko slavlje.

Prije gotovo 40 godina, odnosno 1980., ovaj njemački klub osvojio je Kup UEFA savladavši Borussiju iz M'gladbacha u dvije utakmice finala, što im je posljednji uspjeh vrijedan pomena na evropskoj sceni.

Frankfurt je prošao trnovit put u posljednje tri godine s obzirom na to da su 2016. godine igrali doigravanje za opstanak u Bundesligi, nakon čega su čelnici kluba napravili dugoročni projekt, doveli su prave ljude na prave pozicije i samo tri godine bilo je im je potrebno za iskorak na evropskoj sceni.

Nakon poraza od 4:2 u prvom susretu u Portugalu, igrači Eintrachta hrabro su odigrali 90 minuta u revanšu, suprotstavili su se puno iskusnijoj ekipi Benfice i na kraju su sasvim zasluženo proslavili prolazak među četiri najbolje ekipe Evropske lige.

U polufinalu Eintracht će igrati protiv jednog od najvećih favorita za osvajanje, ekipe Chelseaja, ali navijači ovog kluba nakon svega prikazanog u ovoj sezoni vjeruju da njihov tim može doći do velikog finala. Pored svega toga, ovaj tim odlično kotira i u Bundesligi i igre na evropskoj sceni nisu ostavile traga na domaće prvenstvo.

Nakon 29 odigranih kola, oni su četvrti na tabeli sa 52 osvojena boda, jedan više od Borussije M'gladbach i četiri više od Hoffenheima.