Karim se oprostio
163

Francuzi su sigurni u svađu Benzeme i selektora Deschampsa, Zidane bi ga mogao vratiti

K. H.
Karim Benzema (Foto: EPA-EFE)
Karim Benzema (Foto: EPA-EFE)
Karim Benzema (35) oprostio se od nogometne reprezentacije Francuske. Iako se činilo da će u najboljoj životnoj formi dobiti šansu da ispiše veliku priču s naciolanim timom - na kraju je zbog povrede, i nekih unutrašnjih sukoba - stavio tačku i objavio kraj. Unutrašnji sukob je, kažu Francuzi, mnogo dublji.

Zvanično najbolji nogometaš svijeta bio je primoran propustiti Svjetsko prvenstvo jer je imao problema s povredom, a već danima su sve glasnije špekulacije da je selektor Francuske Didier Deschamps odbio u nokaut fazi priključiti Realovog napadača. I da su problem mnogo dublji između njih dvojice.

Prvobitna dijagnoza je pokazala da mu predstoji pauza od tri sedmice, ali Benzema se oporavio nakon samo 10 dana i bio je spreman priključiti se nacionalnom timu, no od toga na kraju nije bilo ništa.

Novinari su Deschampsa pitali hoće li priključiti Benzemu, a on je rekao: "Uh, radije ne bih odgovorio na to. Sljedeće pitanje." Uslijedio je odgovor Benzeme, koji je na Instagramu objavio svoju fotografiju te napisao: "Nisam zainteresovan."

Na kraju sage, Benzema je poručio da je okončao reprezentativnu karijeru i da više neće igrati za Francusku.

"Uložio sam trud i napravio greške koje je trebalo da napravim da bih bio tu gdje sam danas i ponosan sam na to! Napisao sam svoju priču, a naša se završava", napisao je Benzema na društvenim mrežama.

Ubrzo nakon toga, oglasila se Amélie Oudéa-Castera, francuska ministrica sporta, koja je rekla da bi voljela vidjeti Benzemu opet u timu reprezentacije na Euru 2024. godine.

Uz to, kao jedina mogućnost da se vrati u tim, što samo po sebi zahtjeva "velike rokade", navodi se smjena selektora Didiera Deschampsa te otvoren put za Zinedinea Zidanea na tu poziciju, što oni vide kao još jednu šansu da Benzema promijeni odluku i ukoliko bude u formi, uz Mbappea predvodi tim prvenstvu za dvije godine.