Nestvaran rezultat
32

Francuzi s 14 golova protiv Gibraltara rušili rekorde, ali nisu nadmašili vlastiti debakl

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometaši Francuske sinoćnjom pobjedom od 14:0 protiv Gibraltara srušili su brojne rekorde, a list L'equipe objavio je nekoliko zanimljivih podataka nakon ovog trijumfa.
Srušili su Trikolori vlastiti rekord jer je dosad to bila pobjeda od 10:0 nad Azerbejdžanom iz 1995. godine, ali zanimljivo je da dvije evropske selekcije imaju ubjedljivije trijumfe i od sinoćnjih 14:0.

Naime, upravo je Francuska davne 1908. godine poražena od Danske s nevjerovatnih 17:1 na Olimpijskim igrama, dok je Njemačka četiri godine poslije (1912.) 16:0 savladala Rusiju.

Francuska je postala prva evropska reprezentacija koja je postigla najmanje 14 golova u kvalifikacijama za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo, a s ukupno 27 postignutih golova u aktuelnim kvalifikacijama su srušili i taj rekord.

Srušen je i rekord Francuske po broju nogometaša koji su se na jednoj utakmici upisivali u strijelce. Sinoć je to učinilo čak devet igrača. Pogađali su Mbappe (3x), Clauss, Coman (2x), Zaire-Emery, Thuram, Fofana, Rabiot, Dembele i Giroud (2x), a autogol je postigao Santos.

Veliki jubilej sinoć je ubilježio i Kylian Mbappe, koji je stigao do brojke od 300 golova u profesionalnoj karijeri. Svoj treći gol na sinoćnjoj utakmici je Mbappe postigao lobom s 42 metra, što je najveće rastojanje s kojeg je jedan nogometaš Francuske postigao gol od 2006. godine.

Podsjećamo, Francuska je ranije osigurala plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, a nakon sedam kola je na maksimalnom učinku od 21 boda.