Zbog mita i korupcije
37

Francuzi izdali nalog za hapšenje čovjeka koji je Kataru osigurao dobijanje Svjetskog prvenstva

E. B.
Mohamed Bin Hammam (Foto: EPA-EFE)
Mohamed Bin Hammam (Foto: EPA-EFE)
Francusko tužilaštvo je izdalo nalog nalog za hapšenje Mohameda Bin Hammama, čovjeka koji je Kataru osigurao dobijanje Svjetskog prvenstva.

Sedamdesetčetverogodišnji Kataranin je osumnjičen da je kao predsjednik Azijske nogometne federacije (AFC) i utjecajan član Izvršnog odbora FIFA-e potkupljivao članove Izvršnog odbora, te predsjednike nacionalnih saveza širom svijeta kako bi 2010. godine Katar bio proglašen za organizatora Svjetskog prvenstva 2022. godine, te on bio imenovan za predsjednika FIFA-e.

FIFA ga je doživotno suspendovala 2012. godine nakon što je dokazano da je novčano podmićivao predsjednike i članove nogometnih saveza Kameruna, Nigerije, Obale Slonovače, Svazilanda, Džibutija, Sudana, Gambije, Liberije, SAo Tome i Principea, Somalije, Nepala... kako bi glasali za njega na izborima za predsjednika FIFA-e 2011. godine, te da je potkupio predsjednika Okeanijske nogometne federacije (OFC) Reynalda Temariija kako bi glasao da Katar dobije organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Francusko tužilaštvo je nekoliko puta slalo pozive Bin Hammamu, no on se svaki put oglušio o njih, te je sada tužilaštvo odlučilo na nalog za hapšenje.