Protiv svih pravila
36

Francuz nosio zlatnu ogrlicu na utakmici, Deschamps poludio: On je baš sujevjeran

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Francuski reprezentativac Jules Koundé nosio je zlatni lanac tokom utakmice protiv Poljske u okviru osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, što se oštro protivi pravilina nogometne igre, zbog čega je sudija u jednom trenutku zatražio od njega da skine nakit.

Tokom spomenute utakmice, ljekarski tim Trikolora ušao je u teren i pomogao ovom 24-godišnjaku da skine ogrlicu, a prema nogometnim pravilima igračima je strogo zabranjeno da nose nakit iz sigurnosnih razloga.

Igračima, također, nije dozvoljeno nositi prstenje, narukvice, naušnice, kožne ili gumene aksesoare i slično, a zabranjeno je i prikrivati nakit i on se u potpunosti mora otkloniti za vrijeme igranja utakmice.

Ispravnost opreme igrača se provjerava prije početka utakmice i prije ulaska u teren, pa je nejasno na koji način je Koundé uspio ući na teren sa zlatnom ogrlicom.

Navodi se da ovaj defanzivac neće snositi posljedice zbog svog postupka, ali da bi u slučaju narednog sličnog prekršaja mogao dobiti žuti karton. O svemu se oglasio i selektor Francuske.

"Rekao sam mu: 'Imaš sreće što nisi bio ispred mene, nadrljao bi!'. Sudija nam je rekao da to nije dozovljeno, da igrači ne smiju nositi nakit i da to nije dozvoljeno. Mislio sam da će skinuti lanac, ali se to nije dogodilo. Mi smo krivi", rekao je Deschamps pa dodao:

"Ne znam šta je problem s tim, ali znam da je on baš sujevjeran. Nikada ga ne skida na treningu, ali na utakmica to moraš uraditi."

Francuska će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru igrati protiv Engleske, a podsjećamo, oni su od Poljske bili bolji rezultatom 3:1.