Korak dalje
37

Francuski sudija uživo objasnio kontroverznu odluku i oduševio ljubitelje nogometa

N. K.
Sudija pojašnjava svoju odluku (Foto: Screenshot)
Sudija pojašnjava svoju odluku (Foto: Screenshot)
Navijači širom svijeta su pohvalili francuskog sudiju Jeremieja Pignarda jer je na televiziji uživo objasnio svoju odluku da dozvoli Nantesu kasni izjednačujući pogodak protiv Troyesa nakon što ga je prvobitno poništio zbog igranja rukom.

Francuski napadač Evann Guessan je izjednačio u šestoj minuti sudijske nadoknade i donio Nantesu remi 2:2, i to samo četiri minute nakon što je Troyes došla u vodstvo.

Ovaj remi je zadržao Nantes van zone ispadanja iz Ligue 1 zahvaljujući boljoj gol-razlici.

Pignard je prvobitno poništio pogodak nakon što je dosudio da je Guessandov saigrač Mostafa Mohamed igrao rukom tokom akcije.

Sudija je pozvan da preispita odluku nakon konsultacija s dužnosnikom VAR-a, a Pignard je na kraju odlučio ipak dosuditi pogodak.

Pignard je na Amazon Primeu objasnio da je dozvolio pogodak nakon što je ustanovio gdje je lopta pogodila Mohameda, pri čemu se smatra da je igrač Nantesa napravio prirodan pokret kada je skočio kako bi dobio duel s odbrambenim igračem.

Onda je dodao da je trener Troyesa Patrick Kisnorbo prihvatio njegovu odluku nakon što je čuo objašnjenje.

"Ovaj pogodak bi bio poništen da je strijelac bio igrač koji je dotakao loptu rukom. To je prvo što treba uzeti u obzir. Vidimo da je u ovoj situaciji njegov saigrač taj koji zabija gol pa to pravilo već zaboravljamo. Potom je potrebno znati da li je ruka igrača koji kontroliše loptu kažnjiva ili ne. Nisam znao odmah i u nedoumici sam pustio da se odvija akcija do kraja, a da sam odmah svirao promašili bismo taj gol. Potom u igru ulazi VAR i mora odlučiti je li za njega na nivou pravila igre ova ruka kažnjiva ili ne. Tu se vidi kontakt s donjom stranom bicepsa. Možete vidjeti zašto sam sebi uzeo vremena jer je to bila važna odluka i VAR je bio dobar što me je poslao kako bih mogao vidjeti sliku, a zatim sam objasnio treneru i on je na kraju shvatio pravila da ova lopta jasno dodiruje rukav igrača. Dakle, to je prirodan pokret, mi nismo tu da kažnjavamo igrače i tražimo od njih da skaču s rukama iza leđa", pojasnio je Pignard.

Njegovo objašnjenje dobilo je pohvale navijača, a službena otvorenost uslijedila je nekoliko dana nakon što je njegov kolega sudija Benoit Millot imao mikrofon za vrijeme utakmice Kupa Francuske.