Francuski kup
0

Francuski kup: Marseille i PSG u četvrtfinalu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekipe Marseillea i PSG-a izborile su u srijedu plasman u četvrtfinale Francuskog kupa. Upravo te dvije ekipe su i najtrofejnije u ovome takmičenju.

Marseille, koji je osvojio rekordnih 10 puta ovo takmičenje, ali zadnji puta još 1989. godine, pobijedio je na Velodromeu amaterski tim Bourg-Peronnas s 3-1. Dvostruki strijelac bio je Brazilac Brandao, u 28. minuti i prvoj minuti sudačkog dodatka u prvom poluvremenu. Ukupno je Brandao zabio pet golova u šest utakmica otkad se vratio u klub prošlog januara s posudbe iz Gremija.

Treći pogodak za Marseille postigao je reprezentativac Gane Jordan Ayew u 54. minuti, dok je počasni gol za goste zabio Ousmane Diaby u 78. minuti.

U dvoboju dva prvoligaša, vodeća ekipa Le Championnata PSG slavila je 1-0 u gostima kod Dijona. Gol vrijedan pobjede za pariski klub postigao je Nene u 15. minuti, i to nakon velike pogreške golmana domaćg tima Tchagounija, koji je jako loše uštopao jednu povratnu loptu. Nene mu je oduzeo loptu, te je iskosa s lijeve strane gurnuo u praznu mrežu. Mogao je Brazilac Nene, ponajbolji igrač PSG-a ove sezone, zabiti u prvom poluvremenu još jedan gol, ali je lopta nakon njegovog niskog udarca izvan kaznenog prostora očešala vratnicu.

U nastavku je domaćin prijetio, ali bezuspješno.

PSG je time uzvratio Dijonu za poraz koji je od njega pretrpio krajem oktobara prošle godine u Liga kupu s 3-2.

Inače, PSG je Francuski kup osvojio osam puta, a zadnji puta 2010. godine. Prošle sezone je izgubio finale od Lillea s 1-0.

Žrijeb četvrtfinalnih parova bit će 19. februara, a utakmice su na rasporedu 20. i 21. marta.

Francuski kup, osmina finala:

Marseille - Bourg-Peronnas 3-1 (Brandao 28, 45+1, Ajew 54 / Diaby 78) Dijon – PSG 0-1 (Nene 15)