Liga nacija
28

Francuska u Parizu pobijedila Holandiju, Kipar nakon preokreta bolji od Slovenije

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Aktuelni prvak svijeta, reprezentacija Francuske, porazila je Holandiju u meču 2. kola UEFA-ine Lige nacija, a oni su u Parizu pred domaćim navijačima slavili rezultatom 2:1.

Svjetski prvak od početka meča krenuo je prema golu Holanđana, a početni pritisak isplatio se u 14. minuti. Nakon što su igrači Holandije loše izbacili jednu loptu, ona je stigla do Matuidija koji pronalazi Mbappea, a napad PSG-a bez većih problema loptu šalje u mrežu za 1:0.

To je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena u kojem nakon prvog pogotka nije viđeno puno prilika, a sredinom drugog poluvremena, tačnije u 67. minuti, Holanđani stižu do poravnanja. Strijelac pogotka bio je Babel nakon asistencije Tetea.

Ipak, samo osam minuta bilo je potrebno Francuzima da stignu u novo vodstvo, a ovaj put u listu strijelaca upisao se Olivier Giroud koji nakon asistencije Mendyja lijepo pogađa za 2:1. Giroud je, i pored činjenice da nije postigao nijedan pogodak na Svjetskom prvenstvu, dobio velike ovacije francuskih navijača.

Do kraja meča nije bilo pogodaka.

Kipar je na svom terenu nakon preokreta bio bolji od Slovenije u meču Lige C.

Prvih 45 minuta proteklo je u apsolutnoj dominaciji domaćih, ali nisu pronašli put do mreže Slovenaca, zbog čega su žetoko kaženjni u 54. minuti kada Berić pogađa za 0:1. U 69. minuti Sotriou je poravnao na 1:1, a u 89. minuti Stojanović postiže autogol za konačnih 2:1.

U meču Lige D Lihtenštajn je sa 2:0 bio bolji od Gibraltara.