Najvažniji događaj
49

France Football za 2022. godinu mijenja pravilo pri izboru Zlatne lopte

K. H.
Zlatna lopta se dodjeljuje od 1956. godine (Foto: Twitter)
Zlatna lopta se dodjeljuje od 1956. godine (Foto: Twitter)
France Football sprema promjenu pravila u izboru Zlatne lopte za narednu sezonu, a oni planiraju produžiti glasanje do sredine decembra zbog održavanja Svjetskog prvenstva u Kataru.

Svjetsko prvenstvo je svakako najvažniji događaj u narednoj kalendarskoj godini i na temelju nastupa na Mundijalu vjerovatno će se i donijeti odluka o najboljem igraču svijeta za narednu godinu.

Mundijal u Kataru će se održati od 21. novembra do 18. decembra, a upravo zbog toga urednici ovog francuskog lista planiraju pomjeriti glasanje kako bi svjetski novinari imali više vremena da se odluče pri bodovanju u izboru za Zlatnu loptu.

Podsjećamo, Argentinac Lionel Messi u ponedjeljak je dobio sedmu Zlatnu loptu u karijeri, a osvojio ju je ispred Poljaka Roberta Lewandowskog za kojeg su mnogi smatrali da je ove godine zaslužio ovo laskavo priznanje.

Messi je ranije osvajao Zlatnu loptu 2009., 2010., 2011., 2012., 2015. i 2019. godine. Argentinac je tako ostao igrač s najvećim brojem Zlatnih lopti (7), Cristiano Ronaldo ima pet, a Platini, Cruyff i Van Basten imaju po tri.