Nogomet
185

FK Željezničar: Osuđujemo vandalsko ponašanje navijača Sarajeva, želimo sigurnost na Grbavici

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukovodstvo FK Željeznicar osuđuje vandalsko ponašanje navijača FK Sarajevo koji su direktni krivci da se o najvažnijoj utakmici bh. fudbala piše u negativnom kontekstu, saopćeno je iz FK Željezničar.

U taboru Plavih su nezadovoljni neredima koje su priredili navijači FK Sarajevo tokom 108. sarajevskog derbija na Grbavici odigranog u okviru 1. kola BHT Premijer lige. Derbi je okončan rezultatom 1:1, a tokom drugog poluvremena igra je bila prekinuta 20-ak minuta zbog nereda gostujućih navijača. Saopćenje FK Željezničar prenosimo u cijelosti.

"Zbog svih događaja koji su bitno uticali na sigurnost navijača, klub ima pravo i obavezu donijeti odluku kojom zabranjuje dolazak takvih navijača na svoje utakmice do daljnjeg. U tom kontekstu želimo naglasiti nekoliko bitnih činjenica koje su uticale na donošenje takve odluke:

  • FK Željezničar je uložio mnogo truda i novčanih sredstava u infrastrukturu i poboljšanje uslova za sve posjetioce.
  • Kao Klub insistiramo da na utakmicama želimo porodične posjete u cilju afirmacije sporta i da imamo što veći broj navijača i simpatizera koji će se osjećati sigurno na stadionu.
  • Taj model rada je prepoznat, što je rezultiralo da iz utakmice u utakmicu imamo sve više roditelja sa djecom na utakmicama našeg Kluba.

Ako imamo u vidu sve pobrojane činjenice, kao najtrofejniji klub u BiH želimo onemogućiti dolazak na naš stadion navijačima sa rušiteljskim namjerama i koji uništavaju imovinu i prekidima direktno utiču na regularnost utakmice. Apelujemo na FS BiH na striktniju primjenu pravila u pomenutim situacijama kako bi iskorijenili huliganstvo na stadionima u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju.