Nogomet
3

FK Željezničar o suspenziji Sanela Jahića: Napuštanje treninga je "kap koja je prelila čašu"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je nedavno odstranjen iz prvog tima i suspendovan uz šturo objašnjenje 8. novembra, iz FK Željezničar su izdali opširno saopćenje o razlozima suspenzije.

Jahić se nakon suspenzije obratio Sindikatu profesionalnih fudbalera BiH od kojih je tražio zaštitu, a iz tabora Plavih danas je stiglo pojašnjenje situacije.

"S obzirom na to da je fudbaler našeg kluba Sanel Jahić odlučio da van kluba i klupskih institucija, u trenutku dok ga klub plaća, potraži rješenje svojih problema i to u saradnji sa nerelevantnim subjektima, osjećamo potrebu da uputimo poruku svim našim članovima i navijačima.

Sanel Jahić je igrač od kojeg se, u skladu sa njegovim renomeom kao bivšeg reprezentativca i člana jedne od najboljih poslijeratnih generacija Željezničara, očekivalo da bude predvodnik ove ekipe i neko ko bi možda mogao biti kapiten ovog tima.

Međutim, od prvog dana povratka u klub, koji mu je bezuslovno vjerovao i koji mu je dao sve jer bio je jedan od tri najplaćenija igrača u ekipi, naišli smo na probleme. Povrijeđen je. Nije povrijeđen. Još nije otišao na pripreme. Otišao je na pripreme, trenira. Boli ga koljeno. Ne, nije koljeno, nešto je drugo. Incident u svlačionici sa saigračima. Može igrati, spreman je. Ne, ipak ne može.

U međuvremenu, sa Sanelom Jahićem su nekoliko puta obavljeni razgovori, u kojima mu je ponuđeno više varijanti, između ostalog i da preuzme neku od trenerskih pozicija u omladinskom pogonu.

I tako u nedogled, sve do 4. 11. 2016. do treninga uoči utakmice sa Slobodom kada je vidjevši da nije u startnoj postavi, odlučio da ničim izazvan samovoljno izađe sa treninga. Naredni dan prvotimac FK Željezničar nije došao ni na utakmicu iako su svi igrači, bili u sastavu ili ne, obavezni da to urade.

Da li je to ponašanje jednog profesionalca koji je došao u 'svoj' klub da završi karijeru? Da li je to primjer mladim igračima kako se treba ponašati neko ko je seniorsku karijeru počeo u Željezničaru i dao doprinos u osvajanju trofeja?

Sanela Jahića nije suspendovao naš trener Slavko Petrović. Sanel Jahić je suspendovao sam sebe", stoji u zvaničnom saopćenju Željezničara.