{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FK Velež: Ponovo se vrte odgledani filmovi sa premijerligaških terena

Klix.ba
27.4.2015. u 19:32
30
48
FK Velež: Ponovo se vrte odgledani filmovi sa premijerligaških terena
30
FK Velež: Ponovo se vrte odgledani filmovi sa premijerligaških terena
Tribine stadiona u Vrapčičima
Nakon Saopštenja FK Željezničar u kojem je klub sa Grbavice izrazio nezadovoljstvo suđenjem na posljednje tri prvenstvene utakmice protiv Viteza, Slobode i Zvijezde, na suđenje na mostarskom gradskom derbiju požalio se i FK Velež zvaničnim saopštenjem na oficielnoj klupskoj stranici.
„Taman kada istinski zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu, na ovim našim BH prostorima, pomisle i ponadaju se da fudbal u BH Premier ligi dobija obrise regularnog i zanimljivog, pravog sportskog nadmetanja počinju se vrtiti već odgledani filmovi sa naših premijerligaških terena.

Ljudi u crnom, kojima boja dresa očigledno dobro pristaje, s obzirom da neke klubove svojim suđenjem zavijaju konstantno u crno, ponovo su glavni akteri veći i od klubova i od igrača.

Trud i konstantan rad tokom cijele godine entuzijasta i istinskih sportskih radnika na obezbjeđenju normalnih uslova takmičenja očigledno i bestijalno se pogaze zarad interesa pojedinaca i samoproglašenih 'velikih klubova'.

Očigledno, borba na sportskom terenu nije dovoljna za ostvarivanjem zacrtanih ciljeva, te se mnogo više ta borba odvija prije odigravanja utakmica delegiranjem 'poslušnih' sudija.

FK Velež se cijele sezone nije niti jednom oglasio po pitanju suđenja, iako je počesto za isto imao razloga, a sve sa željom da doprinese normalizaciji i daljem napretku cijelog takmičenja, ali i svjesni činjenice kako za sportske neuspjehe nisu uvijek i isključivo krivci izvan našeg kluba i ekipe.

Sticajem okolnosti Velež 'ne može niti gore niti dole' na tabeli, pa po mišljenju dušebrižnika nema jakog motiva za takmičenje. U takvoj situaciji nam se podmeću priče od 'dobro obavještanih prijatelja' da smo skoro svaku utakmicu prodali. Kad se svaka od ovih priča o namještanju pokaže netačnom umjesto srama njeni kreatori plasiraju novu još nevjerovatniju.

Nažalost očito je kako su u pozadini ovakvih priča pojedini klubovi koji očigledno Velež smatraju samo brojem koji treba popuniti Premier ligu i služiti njima za sigurna 'tri' boda. Pošto to očigledno ne prolazi na terenu, u fer i sportskoj igri, onda se služe već pomenutim ljudima u crnom. Doduše ni sudije nisu jedini krivci jer već i 'ptice na grani znaju' da njih delegiraju nedodirljivi pojedinci u Savezu i da se očigledno znaju sudije koji favoriziju pojedine klubove. Po nepisanom pravilu sve ove 'igranke' počinju u proljetnom dijelu prvenstva kada se vodi borba za Evropu i borba za opstanak u ligi. Igra pada u drugi plan, a sporne situacije se olako zaboravljaju, dok se u rijetkim situacijama kada se sudije kazne zbog frapantnih grešaka i uticaja na rezultat dešava da se isti suci vraćaju na teren gdje nastavljaju po starom. Velež je u zadnje tri domaće utakmice igrao sa pretedentima na prvo mjesto i svaki put je već bila utakmica 'prodata'. Upravo je Velež časnim pristupom, onakvim kojim je izgradio ime i ugled Kluba u svojoj istoriji, osvjetlao prije svega svoj obraz, a onda i cjelokupnog BH fudbala. Zbog toga nam čestitke stižu od istinskih sportista kako iz BiH, tako i iz susjednih zemalja.

Međutim, primjer kako se Velež želi oštetiti, a s druge strane favorizirati naš protivnik, je jučerašnji meč kada je suđenje Ilije Živkovića direktno uticalo na rezultat. Naime, on je pored burnih protesta zbog čega su naša dva predstavnika odstranjena sa terena još tokom poluvremena, nastavio u istom stilu i u drugom poluvremenu. Da li mi moramo igrati BiH Premier ligu samo da bi omogućili nekima da kroz nesportske radnje ostvare svoje ciljeve?

Velež neće pristati na podmetanja ni na ovakve radnje jer želimo da nastavimo na način kako smo i kroz našu bogatu istoriju uvijek radili, a čime smo stekli mnogobrojnu armiju navijača i simpatizera.

Znamo da od ovakvih protesta nema ništa, naprotiv sada ćemo još više postati meta sudijske organizacije. Mi ćemo i dalje ukazivati na sve nesportske radnje, jer samo tako možemo vratiti gledaoce na stadione i povjerenje u fudbal. Ukoliko se na vrijeme ne krene u raščišćavanje organizacije i odstranjivanje onih koji se ponašaju kao vlasnici Saveza, jako je upitno šta možemo očekivati u slijedećoj sezoni, kada će takmičenje napustiti šest klubova“, poručili su iz FK Velež.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: