Početak lijepe priče
306

FK Unis vjeruje da u Vogošću dolaze još ljepši dani: Spojili Želju i Sarajevo u jedan tim

D. P.
Slavlje nakon pobjede nad Usorom (Foto: FK Unis)
Slavlje nakon pobjede nad Usorom (Foto: FK Unis)
Fudbalski klub Unis iz Vogošće ove sezone zaista igra sjajno pogotovo na domaćem terenu gdje su uspjeli savladati i lidera Druge lige Centar NK Stupčanicu sa visokih 6:0.

Na klupi tima iz Vogošće sjedi proslavljeni as Željezničara Dželaludin Muharemović, koji je u Vogošći stvorio respektabilnu ekipu u kojoj se savršeno nadopunjuju omladinci ovog kluba, te nekadašnji premijerligaški igrači.

Pred početak sezone, ekipu je pojačao i iskusni Nermin Jamak, koji se ove sezone nije upisivao u listu strijelaca, ali je zato podijelio osam asistencija za saigrače, koje je najčešće koristio Ismar Čomaga, koji je ujedno i prvi strijelac ekipe sa devet postignutih pogodaka.

U stopu ga prati Mak Muharemović, koji je postigao osam golova i tome dodao pet asistencija, a odmah iza njih se nalaze Edin Bešlija sa pet, Radoš Đukić i Irhad Nezić sa četiri postignuta pogotka u sezoni.

Veliki broj je onih sa dva i tri pogotka, ali i sa jednim golom, gdje se nalaze imena poput Alena Smajića, Almedina Ahmetovića, Almina Zukića, Jasmina Ligate, Anela Adžema. To samo pokazuje koliko je Unis opasan po ostale, s obzirom na to da se u listu strijelaca upisivao veliki broj igrača.

"Cilj je ostati u vrhu i biti blizu vodećem dvojcu, ali i skrenuti pažnju lokalnih vlasti da se u Vogošći piše pozitivna priča. Naše utakmice po pravilu su atraktivne za gledanje i iz meča u meč na tribinama je sve veći broj gledalaca, a ono što nas posebno raduje je atmosfera unutar ekipe, ali i kluba. Postajemo interesantni svima, a cilj nam je na taj način privući što više dječaka u naše omladinske kategorije, koje bilježe zaista sjajne rezultate. Naravno, kao i u svakom klubu, najveći problem su uslovi za treniranje, ali do kraja ove godine, planirano je osiguravanje boljih uslova treniranja, koji će umnogome olakšati trenažni proces u svim kategorijama", kaže nam direktor kluba Adnan Kantić, koji se gotovo sam bori za očuvanje tradicije Unisa.

"Jako je teško bez podrške sponzora, ali uz pomoć lokalne zajednice i nekolicine prijatelja kluba, uspjevamo održati klub na čvrstim nogama. Vjerujemo da će nam ovaj rezultat, ali i imena koja imamo u klubu, pomoći u ostvarivanju naših ciljeva, a oni su stabilan klub i povećanje omladinskog pogona", dodaje Kantić.

Unis je u ovoj sezoni Druge lige Centar upisao 12 pobjeda, četiri remija i pet poraza, među kojima je i nekoliko nesretnih, uz gol razliku 38:23. U posljednjoj utakmici savladali su Usoru na gostujućem terenu sa 2:1, a junak utakmice bio je iskusni golman Ibro Hodžić.

"U svojoj karijeri branio sam za nekoliko premijerligaških klubova, a početkom prošle sezone sam se vratio u svoj Unis, gdje sam i počinjao karijeru. Imamo mladu ekipu, sa nekoliko iskusnih igrača, koji daju ton, ne samo našem timu, već i cijeloj Drugoj ligi. Oživjeli smo karijere nekolicine igrača, a pri tome nas se svi pribojavaju, s obzirom na to da možda igramo i najljepši fudbal u Drugoj ligi. Za nešto više od ovog ranga, potrebne su nam finansije, kojih nemamo dovoljno u ovom trenutku, ali vjerujemo da ćemo u narednim sezonama rasti", kaže Hodžić, koji je u više navrata sačuvao mrežu netaknutom.

Ono što je poseban kuriozitet u ovoj ekipi jeste podatak da u Unisu možemo vidjeti i nekoliko igrača, čiji su očevi sa velikim uspjehom nosil dresove Željezničara i Sarajeva i bili veliki rivali. Međutim, Unis je uspio spojiti u jednu ekipu Muharemovića, Zukića i Adžema, koji su, uz Jamaka, Bešliju, Hodžića, Smajića i nositelji igre vogošćanskog tima.

Naredni susret Unis igra već su subotu u 16:30 na stadionu Hakija Mršo, a u goste im dolazi Azot iz Vitkovića.