Nogomet
0

FK Sloboda ostala bez evropskih takmičenja

Sarajevo-x.com
Na oficijelnoj web stranici nogometnog saveza Bosne i Hercegovine saopšteno je da je završena procedura licenciranja klubova za evropska takmičenja, a da među klubovima koji idu u Evropu nema FK Slobode.

Bosanskohercegovački klubovi koji će ove sezone nastupiti u evropskim takmičenjima su: Zrinjski, Slavija, Sarajevo i Široki Brijeg.

Kao što je poznato ukupnoj fudbalskoj javnosti Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je Licencor za izdavanje licenci klubovima Premijer lige Bosne i Hercegovine za domaća i međunarodna takmičenja.

Statutom Saveza koji je u potpunosti usklađen sa statutima FIFA-e i UEFA-e određena su pravna tijela, odnosno komisije (Prvostepena i Drugostepena) koje su jedine nadležne za izdavanje licenci klubovima, saopšteno je iz NS/FSBiH.

Ove godine Prvostepena komisija sa sastala dana, 23.04.2009. godine, kojom prilikom je izdala licence:

  • za međunarodna takmičenja: Zrinjski, Slavija i Široki Brijeg, i
  • za domaća takmičenja: Zrinjski, Široki Brijeg, Sarajevo, Željezničar, Orašje, Čelik, Laktaši i Slavija.

Dana, 19.05.2009. godine sastala se Drugostepena komisija i razmtrala žalbe klubova:

  • za međunarodna takmičenja: Sloboda, Borac i Sarajevo, a
  • za domaća takmičenja: Borac, Leotar, Velež, Travnik, Zvijezda, Modriča, Sloboda, dok Posušje nije ni ulagalo žalbu.

Na ovoj sjednici su usvojene sve žalbe za domaća takmičenja, nakon čega je sjednica prekinuta, jer je zatražena dodatna dokumentacija i tumačenje od strane drugog nadležnog organa NS/FS BiH.

Dana 25.05.2009. godine nastavljena je sjednica Drugostepene komisije za licenciranje klubova, kojom prilikom je izdata licenca za FK „Sarajevo“, dok su žalbe FK „Slobode“ i FK „Borac“ odbijene zbog nepravovremenog ispunjenja finansijskog kriterija.

Odluke koje je donijela Drugostepena komisija su konačne i obavezujuće što je u skladu sa članom 37. Pravilnika o licenciranju klubova.

Do dana, 29.05.2009. godine, u 24:00 sata, Savez je bio obavezan da ispuni i proslijedi aplikaciju UEFA-i o ključnim informacijama koje sadrže odluke Prvostepene i Drugostepene komisije.

Sve ostale informacije koje su se pojavile u medijima su izašle iz okvira ingerencija nadležnih organa, jer odluke koje su donešene mogu samo obrazlagati predsjednici nadležnih komisija koje su ih i donijele, saopšteno je iz NS/FSBiH.

Također, kažu iz saveza, potrebno je uzeti u obzir da su svi članovi komisija Prvostepene i Drugostepene, kao i kompletna licencna administracija i sam Generalni sekretar potpisali odgovarajuće izjave prema UEFA-i o povjerljivosti svih informacija. Isto su učinili i/ili predsjednici, odnosno direktori klubova Premijer lige, tako da narušavanje ovakvih principa podliježe disciplinskim sankcijama, u skladu sa UEFA propisima i standardima, zaključuje se u saopštenju.