Nogomet
15

FK Sarajevo uplatio posljednje rate duga Poreznoj upravi FBiH

Klix.ba
Fudbalski klub Sarajevo je izvršio uplatu posljednje rate duga prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa sporazumom nastalim na osnovu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

Fudbalski klub Sarajevo je u saopćenju za javnost naveo da je za godinu dana vratio približno 2.000.000 KM u federalni budžet i realizacijom sporazuma Klub će biti oslobođen kamata i pripadajućeg dijela glavnice.

"Fudbalski klub Sarajevo bio je inicijator formiranja radne grupe, koja je izradila Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskih kolektiva, a u čijem je sastavu bio i predsjednik Bordo kluba Edis Kusturica. Nakon izrađivanja zakona on je kroz hitnu parlamentarnu proceduru usvojen, a zasluge za samo usvajanje zakona pripadaju bivšem premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, bivšem ministru kulture i sporta Salmiru Kaplanu, te pomoćniku ministra Adnanu Džindi", navode iz FK Sarajevo

Klubovima je omogućeno da reprogramiraju poreski dug na određene vremenske periode. Na taj način klubovima je omogućeno da najvećem povjeriocu, državi, izmiruju dug pod jednostavnijim uslovima i načinima dugovanja, a Fudbalski klub Sarajevo uspješno je okončao obaveze iz sporazuma za dvanaest kalendarskih mjeseci, istaknuto je.

"Osnovni cilj postupka saniranja Fudbalskog kluba Sarajevo, realizacijom projekta Statuta kluba u 2013. godini, uvođenjem investicija u klub, te prihoda koje klub ostvaruje jeste oslobađanje od dugova, pritisaka i ucjena, a najveći dio sredstava upravo je usmjeren na vraćanje dugova, te na infrastrukturalne projekte, zahvaljujući čemu će klub stabilno funkcionisati i poslovati u godinama koje dolaze. Vrijedi istaći, da je Fudbalski klub Sarajevo, u protekle dvije godine, u toku procesa saniranja kluba osvojio Kup Bosne i Hercegovine, naslov prvaka države, te igrao play off Evropske lige", stoji u saopćenju FK Sarajevo.