Nogomet
69

FK Sarajevo učestvuje na jubileju FK Guber iz Srebrenice

Klix.ba
Posljednju provjeru pred odlazak na drugi dio priprema u Sloveniju, u Terme Čatež, fudbaleri Sarajeva odigrati će u subotu 28. juna. Naime, bordo momci odmjeriti će snage protiv FK Guber, na obilježavanju devedesetogodišnjeg postojanja kluba iz Srebrenice. Utakmica počinje u 17:30 sati.

"Drago mi je što će FK Sarajevo odigrati prijateljsku utakmicu povodom obilježavanja jubijela FK Guber. Rado smo prihvatili poziv. FK Guber kao i FK Sarajevo bio je i biće multietnički klub, klub sportista i mi svi u Bosni i Hercegovini moramo graditi takvu percepciju odnosa. Srebrenica, kao grad, rana je čitave Bosne i Hercegovine. Obaveza svih nas, jeste da pomognemo Srebrenici", kazao je Predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo, Edis Kusturica.

FK Guber osnovan je 1924. godine. Od njegovih osnivača, preko prvih igrača i trenera, Klub je uvijek imao multietnički karakter te i danas klub održava iste vrijednosti.

Čisto sportska atmosfera na stadionu Gubera, koji se nalazi na ulazu u Srebrenicu iz pravca Bratunca, trajala je do aprila 1992. godine. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu prestaju aktivnosti kluba. Ipak, ljubav prema sportu bila je toliko jaka da se i u danima opsade Srebrenice fudbal igrao na školskom terenu, ali i Guberovom stadionu.

Najteži dan u bosanskohercegovačkoj historiji je 11. juli 1995. godine, kada je Srebrenica pala. U genocidu nad bošnjačkim stanovništvom, u najvećem zločinu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, ubijene su 8.372 osobe. U genocidu, ali i u tri godine opsade Srebrenice, ubijeni su i brojni fudbaleri FK Guber. Ovaj klub ponovo je počeo sa radom početkom 2005. godine, sa prvim masovnijim povratkom stanovništva u grad. Danas kolektiv Gubera broji 83 člana različitih uzrasta i takmiči se u III ligi Republike Srpske, sa ambicijama da izbore više rang.

Poziv kluba iz Srebrenice, FK Sarajevo rado je prihvatio i pozvao simpatizere bordo kluba, ali i sportske zaljubljenike, da u subotu budu prisutni na utakmici između Gubera i Sarajeva.