Nogomet
27

FK Sarajevo nastavlja sa podrškom internatskog smještaja za djecu iz Srebrenice

Klix.ba
Fudbalski klub Sarajevo i Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus potpisali su memorandum o saradnji.

On jenastao kao rezultat obostrane želje za razvojem postojećih i pokretanjem novih projekata koje realizuje MFS - Emmaus, a koji za cilj imaju asistenciju, pomoć, humanitarni i društveno korisni rad najuzgroženijih kategorija stanovništva.

Posebna pažnja u okviru saradnje Bordo kluba i pomenute humanitarne organizacije bit će posvećena malonogometnoj reprezentaciji beskućnika Bosne i Hercegovine, rezidencijalnom obrazovanju i internatskom smještaju za djecu ruralnog područja Srebrenice, te Međunarodnom radnom omladinskom kampu "Srebrenica, put ka novoj Evropi".

Saradnja između FK Sarajevo i MFS - Emmaus traje već duže vrijeme, obzirom da FK Sarajevo već dvije godine od plata svojih uposlenika finansira dvoje djece u Internatskom smještaju za djecu Srebrenice u Potočarima, a sada je ta saradnja ozvaničena i proširena i na druge projekte.

"Ispred Udruženja mogu istaći da nam imponuje da je jedan sportski kolektiv poput FK Sarajevo u našoj porodici prijatelja i partnera. Znači nam što je FK Sarajevo uz nas. Zaista smo sretni što je FK Sarajevo iskazao interes za podrškom projekata, poput reprezentacije beskućnika, koju čini socijalno ranjiva populacija. Na taj način, FK Sarajevo je kao profesionalan klub pokazao svoju društvenu odgovornost, a također, Sarajevo će nastaviti finansirati internatski smještaj za djecu iz Srebrenice, što pokazuje da klub vodi brigu i o obrazovanju", kazao je Elmedin Škrebo ispred Udruženja MFS - Emmaus, dodavši:

"Mladi ljudi nemaju mogućnost za obrazovanje. Preko naših partnera, donatora i sponzora pružamo djeci pomoć, da budu prije svega zdrave ličnosti, a FK Sarajevo je i zvanično postao dio naše porodice. Dugujem veliku zahvalnost FK Sarajevo na ukazanom povjerenju i pomoći. Sport ima snagu da donese pozitivne promjene u društvu".

Generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović je dodao kako je ponsan što je prvak BiH ozvaničilo saradnju sa Emmausom.

"FK Sarajevo je strateški opredijeljen da gaji društvenu odgovornost prema zajednici iz čitave Bosne i Hercegovine, a posebno prema ljudima i osobama koje ne mogu sebi sve priuštiti. Mi smo ponosni što smo već dugi niz godina partner Međunarodnog foruma solidarnosti - Emmaus, a saradnja je ozvaničena potpisivanjem memoranduma. Naša saradnja sadržavati će pomoć reprezentaciji beskućnika BiH, podršku internatskog smještaja za djecu iz Srebrenice, ali drugi niz projekata, poput volonterskog kampa u Srebrenici i generalno animacija klupskih članova i simpatizera, da se u skladu sa svojim mogućnostima udruže za pomoć organizaciji koja pomaže velikom krugu ljudi", kazao je Selimović.

Nakon potpisivanja memoranduma, predstavnici FK Sarajevo prisustvovali su završnici 8. memorijalnog turnira za najmlađe, "Franco Bettoli", održanog u sklopu obilježavanja 17. godišnjice rada MFS - EMMAUS, prilikom čega su uručili pehare i priznanja za najuspješnije ekipe i pojedince.

Kao poseban poklon, najmlađi polaznici Prihvatnog centra "Duje", gdje su predstavnici Bordo kluba i Udruženja MFS-Emmaus potpisali ugovor, dobit će priliku da u narednom periodu posjete Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase", te da gledaju utakmicu Fudbalskog kluba Sarajevo.