UEFA ranking
0

FK Sarajevo najbolje rangirani bh. klub

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Tim sa Koševa najbolje je rangirani bh. fudbalski klub prema koeficijentima UEFA-e. Naime, FK Sarajevo nalazi se na 221. mjestu sa rankingom 3.249 za 2010. godinu. Dvanaest mjesta iza bordo kluba smješteni su Slavija i Zrinjski sa rankingom 2.749., dok je Široki Brijeg na 244. mjestu (2.249).

Pri obračunu koeficijenta, vrednuju se rezultati jednog kluba u posljednjih pet sezona. Svakako treba istaći da je Sarajevo prošle godine ostvarilo dobre rezultate u Evropskoj ligi (eliminisali Spartak iz Trnave i Helsingborg), što je doprinijelo da su najbolje rangirani.

Dva predstavnika iz BiH koja su već obezbijedila međunarodne utakmice ne nalaze se na listi. Naime, Željezničar u posljednjih pet sezona nije učestvovao u evropskim takmičenjima, dok Banja Luka na dvoboje sa klubovima sa Starog kontinenta čeka 18 godina.

Obračun nacionalnog koeficijenta jedne države za jednu takmičarsku sezonu dobija se tako što se suma svih osvojenih bodova ekipa iz jedne države podijeli sa brojem ekipa iz te države koje su počele takmičenje. Dobijeni količnik predstavlja nacionalni koeficijent te države za jednu takmičarsku sezonu.

Za kraj treba reći da se na prvom mjestu nalazi Barcelona sa rankingom 134.808, ispred Manchester Uniteda (125.228) i Chelsea (118.228).

Lista će bit konačna po završetku Lige prvaka i Evropske lige za sezonu 2009/10.