"Posljednje upozorenje"
0

FK Rudar Prijedor: Na Koševu smo pokradeni

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslije subotnje utakmice 17. kola BH Telecom Premijer lige BiH protiv Sarajeva i poraza 3:0, te analize te utakmice, iz prijedorskog Rudara oglasili su se saopćenjem za javnost u kome navode da je njihov klub stalna žrtva sudijskih previda i nepravdi.

Iz prijedorskog kluba ističu kako je Rudar jedini ostajao bez bodova u tekućem prvenstvu zbog loših ocjena sudija u više navrata, te napominju kako njima kažnjavanje i "hlađenje" takvih sudija ništa ne znači, jer oni ostaju bez bodova. "Tako umjesto da smo u gornjem dijelu tabele osuđeni smo na borbu za opstanak", ističu u ovom premijerligašu.

Navode kako ne mogu ostati nijemi na "sve ono što se dešavalo na utakmici protiv Sarajeva naočigled javnosti i TV kamera koje su u direktnom prenosu prikazale i pokazale da je FK Rudar drastično oštećen i da su mu poništena dva regularna gola".

Poništeni regularni golovi

"Naša ranija istupanja i upozorenja poslije utakmica u kojima su sudije na štetu Rudara krojile rezultat ostala su bez objašnjenja. Podsjećamo javnost da su poslije naših utakmica protiv Sarajeva, Željezničara i Čelika arbitri dobili loše ocjene, a u subotnjoj utakmici na Koševu pomoćnici Ratko Kunić iz Banje Luke i Asmir Budimlić iz Bihaća su nam poništili regularne golove i onemogućili nas da dođemo do pozitivnog rezultata ne ustručavajući se ni sportske javnosti ni TV kamera, pokazajući krajnju nesportsku drskost. Zbog čega je to tako", pitaju se u FK Rudar.

Dodaju i kako se pitaju da li bi Sarajevo pobijedilo 3:0 da su u 16. minuti poveli 1:0 golom Harisa Handžića koji je, kako ističu, više nego regulran za sve, osim za prvog pomoćnika Kunića. Ili, da li bi ih Sarajevo pobijedilo 3:0 da je priznat i "drugi regularni pogodak Handžića u 64. minutu pri vođstvu Sarajeva 2:0".

"Zahtijevamo od Sudijske organizacije Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH da još jednom sagleda sve činjenice i naš klub stavi u ravnopravan položaj sa ostalim premijerligašima jer naše strpljenje je pri kraju i ne možemo više da trpimo određene nepravde i poniženja. Želimo, prije svega, da kao klub zaštitimo fudbalsku igru i samu regularnost takmičenja i ne želimo da igramo utakmice u kojima se, uz pomoć arbitara, pobjednik unaprijed zna. Molimo i sve nadležne institucije F/NS BiH da nas zaštite kao klub i zaštite fudbalsku igru, u protivnom bit ćemo primorani da se obratimo UEFA-i i FIFA-i i ove organizacije obavijestimo o svemu", poručuju iz Rudara.

Također, izrazili su i duboko žaljenje ako će namjenska sredstva UEFA-e i FIFA-e obezbijeđenja za sudije u BiH biti uložena u "arbitre poput Kunića i Budimlića koji su na Koševu pokazali da ne znaju osnovni kriterijum u fudbalu – šta je dozvoljena, a šta nedozvoljena pozicija".

Vapaj za nogometnom pravdom

"Je li takvim pojedincima mjesto u Sudijskoj organizaciji F/NS BiH u koje će, putem Sudijske konvencije, sredstva ulagati krovne organizacije? Želimo da javnost ovo naše saopćenje shvati kao jedno od posljednjih upozorenja i vapaja za nogometnom pravdom, a nikako kao atak na nadležne institucije ili Fudbalski/Nogometni savez BiH. Moramo na kraju da konstatujemo da pojedincima ipak nije mjesto u fudbalu BiH i iskreno se nadamo, i vjerujemo, da će u Savezu znati da prepoznaju retrogradne snage i udalje ih iz fudbala. FK Rudar Prijedor će uvijek ukazivati i govoriti o lošim stvarima i nepravdi kako bi zajedničkim snagama došli do što boljeg suđenja i funkcionisanja nogometa u BiH. S nadom da razumijete našu ogorčenost poslije dokazane krađe u Sarajevu sportski vas pozdravljamo", zaključili su iz prijedorskog kluba.