Nogomet
0

Finansijski kolaps izbacio Mallorcu iz Evrope

Totalsport
Prošle su sezone nogometaši Mallorce igrali odlično u Primeri, te su se do pred sam kraj sezone borili čak i za četvrto mjesto koje bi ih gurnulo prema kvalifikacijama Lige prvaka.

Na kraju je Sevilla osvojila četvrto mjesto, a Mallorca se morala zadovoljiti petim što im je donosilo plasman u Evropsku ligu. Međutim, kakve informacije dolaze u četvrtak iz sjedišta Evropske nogometne federacije (UEFA-e), niti u Evropskoj ligi neće nastupiti ova španska ekipa.

Razlog je finansijski kolaps kroz koji je prošao ovaj klub, te su nadležni organi UEFA-e, koji su u četvrtak zasjedali u Nyonu, odlučili isključiti ekipu s Baleara iz Europe.

"Nakon potpunog uvida u stanje kluba evidentno je da Mallorca ne zadovoljava kriterije koje mora imati ekipa prije nastupa u nekom od evropskih natjecanja. Taj klub nije ispunio uvjete za dobivanje licence i zbog financijske krize im ne možemo upaliti zeleno svjetlo za igranje u Europi", stoji u saopćenju.

Mallorca će se vjerojatno žaliti na ovu odluku, no ako žalba bude odbijena (gotovo sigurno) to bi trebalo značiti da će Villarreal zauzeti mjesto Mallorce u Evropskoj ligi.

Dug Mallorce, kako su pisali španski mediji, veći je od 80 miliona eura.