Šest pogodaka
1

Tok utakmice / Finale Svjetskog prvenstva: Francuska - Hrvatska 4:2

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji došlo je do samo kraja, a nakon 63 utakmice i 163 postignuta pogotka, ostalo je da se odigra još samo jedan meč - veliko finale. Na teren stadiona Lužniki u Moskvi izaći će reprezentativci Francuske i Hrvatske, a na portalu Klix.ba mogli ste pratiti tekstualni prijenos ovog susreta.

Kraj! Francuska je novi prvak svijeta.

93+3' - Bliži se kraj utakmice, Francuzi se već spremaju za veliko slavlje.

90' - Pet minuta sudijske nadoknade.

89' - Nakon dugo vremena, smislen napad Hrvata, Rakitić je šutirao s nekih 25 metara, ali lopta odlazi preko gola.

85' - Bliži se kraj utakmice. Bez prilika, bez opasnih napada i bez promjene rezultata.

80' - Ulazimo u posljednjih deset minuta finalne utakmice Svjetskog prvenstva. Francuska vodi sa 4:2 i veoma je blizu 2. naslova prvaka svijeta.

78' - Rakitić je šutirao s nekih 20 metara, ali lopta odlazi pored gola.

75' - Veliki pritisak Hrvatske u ovom trenutku.

70' - Dalić je u igru ubacio Kramarića umjesto Rebića, Vatreni će u posljednjih 20 minuta pokušati napraviti veliku senzaciju i vratiti se u meč.

69' - Gooooooooooooool! Hrvatska je još u igri. Hugo Lloris napravio je veliku grešku, Mandžukić je iskoristio grešku golmana Francuske i postigao je pogodak za 4:2. Fantastično finale Svjetskog prvenstva.

65' - Goooooooooooool! Francuska vodi sa 4:1, a strijelac četvrtog pogotka bio je fantastični Kylian Mbappe. On je s nekih 25 metara pogodio nebranjeni dio mreže Subašića i čini se da je riješio pitanje novog prvaka svijeta.

Mbappe je poslije Pelea postao drugi igrač u historiji SP-a koji je u finalu postigao pogodak.

64' - Francuska se sada brani sa svim igračima i Hrvati teško pronalaze prostor za prolazak.

60' - Nova prilika za Francusku, Giroud je makazicama pokušao asistirati za Griezmanna, ali je Brozović izbacio.

59' - Gooooooooool! Paul Pogba postiže svoj prvi pogodak na Mundijalu i dovodi Francusku u veliku prednost 30 minuta prije kraja meča. Nogometaš Manchester Uniteda lijepo je pogodio s nekih 16 metara, Subašić nije imao nikakve šanse da odbrani ovaj udarac.

58' - Nešto mirniji period utakmice sada. Perišić je probio po lijevoj strani, ali njegov centaršut nije pronašao nikoga u kaznenom prostoru Francuske.

53' - Prekid u Moskvi, nekoliko navijača utrčalo je u teren, ali ih je osiguranje odmah udaljilo s travnjaka. Igra je brzo nastavljena.

52' - Prva velika prilika za Francusku u drugom poluvremenu. Pogba je dodao do Mbappea, Vida nije imao nikakvu šansu u duelu jedan na jedan, ali je Subašić u posljednji trenutak odbranio njegov udarac.

50'- Hrvatska puno bolja i u drugom poluvremenu. Modrić je osvojio jednu loptu i izborio je korner za Vatrene. Griezmann je s prve stative izbio loptu, a Vrsaljko loše šutira iz velike udaljenosti.

49' - Još jedan opasan napad Hrvatske, Lloris u posljednji trenutak stiže ispred Perišića.

48' - Rakitić je kroz sredinu gurnuo loptu za Rebića, nogometaš Frankfurta šutira lijevom nogom, ali mu Lloris brani udarac. Nakon kornera, Hrvati nisu ozbiljnije zaprijetili.

47' - Giroud je spustio loptu za Griezmanna, strijelac drugog pogotka za Francusku šutira ravno u Subašića s nekih 25 metara. Vrsaljko je prije toga opasno centrirao, ali je Lloris istrčao i uhvatio tu loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Igrači se polako vraćaju na teren, drugo poluvrijeme finalne utakmice 21. Svjetskog prvenstva počinje ubrzo.

- prvo poluvrijeme

Završeno je prvo poluvrijeme. Nogometna reprezentacija Francuske nakon prvih 45 mintua vodi sa 2:1, iako su Hrvati bili puno bolji protivnik. Mandžukić je u 18. minuti postigao autogol, ubrzo je Perišić pogodio za 1:1, a onda je Griezmann s bijele tačke opet doveo Trikolore u vodstvo. Treba istaći da je sudija Pitana odluku o kaznenom udarcu donio uz pomoć VAR tehnologije.

45+3 - Novi opasan napad Hrvatske, centaršut na Perišića koji nije uspio zahvatiti loptu.

45+1' - Novi korner za Hrvatsku, Vida je visoko skočio, ali nije uspio poslati loptu u mrežu. Tri minute sudijske nadoknade u prvom poluvremenu.

43' - Velika prilika za Hrvatsku. Modrić je centrirao, lopta se odbila do Lovrena koji je silovito šutirao, ali je izblokiran. Dva uzastopna kornera za Vatrene, ali bez promjene rezultata.

40' - Rebić je sjajno probio Hernandeza koji ga ruši i zbog toga će dobiti žuti karton.

37'- Goooooooooooool! Griezmann je loptu poslao u svoju lijevu, a Subašića u desnu stranu i Francuska opet ima prednost.

36' - Penal za Francusku. Pitana je nakon dodatnog pregledavanja VAR-a odlučio da je Perišić nedozvoljeno igrao rukom i pokazao je na bijelu tačku. Loptu je uzeo Griezmann.

33' - Korner za Francusku, Trikolori traže kazneni udarac. Perišić je igrao rukom, a vidjet ćemo šta će odlučiti VAR. Sudija Pitana iz Argentine provjerit će svoju odluku.

32' - Hrvatska je bolja ekipa na terenu. Od prve minute, Vatreni izgledaju bolje i puno su opasniji od Francuske, a nakon izjednačujućeg pogotka nastavili su s napadima prema golu Llorisa.

29' - Nakon prekršaja Kantea zbog kojeg je dobio žuti karton, Modrić je centrirao na Vrsaljka, on je vratio loptu u kazneni prostor, a u gužvi koja je nastala najbolje se snašao Perišić koji nakon driblinga sjajno pogađa lijevom nogom s vrha kaznenog prostora. Sjajan pogodak nogometaša Intera.

29' - Gooooooooooooool!! Perišić je vratio stvari na početak, Francuska - Hrvatska 1:1!

28' - Hrvati su još uvijek bolji protivnik na terenu, Kante je dobio žuti karton

24' - Mandžukić je centrirao s lijeve strane, lopta dolazi do Rakitića koji iz voleja šutira preko gola.

22' - Mbappe je sada krenuo sam prema golu Subašića, ali ga je Vida sjajno zaustavio i oduzeo mu je loptu. Ovo je mogla biti velika prilika za Francusku.

19' - Hrvatska je odmah krenula po izjednačenje, Pitana je svirao prekršaj na desnoj strani. Modrić je centrirao, Vida je ostao sam, ali je šutirao preko gola.

18' - Goooooooooooooooool! Francuska vodi protiv Hrvatske, nakon centaršuta Griezmanna, Mandžukić je poslao loptu u vlastitu mrežu.

Pogledajte kako su u Parizu proslavili vodeći pogodak Francuske:

17 - Prvi opasan napad Francuske, probio je Mbappe po desnoj strani, ali Vida izbacuje. U nastavku akcije Griezmann je došao do lopte, krenuo je prema golu, ali ga je Brozović srušio i Trikolori će imati dobru priliku iz slobodnog udarca.

15' - Novi napad Hrvatske i opet preko Perišića, ali Varane izbija loptu. Sjajan početak izabranika Zlatka Dalića u prvih 15 minuta. Prema izvještaju s lica mjesta, navijači Hrvatske pružaju veliku podršku svojim igračima i puno su zvučniji od Francuza.

11' - Novi opasan napad Hrvatske, ali Perišić nije uspio šutirati prema golu Llorisa.

10' - Francuzi u prvih deset minuta nisu napravili nijedan opasan napad, Hrvatska za sada puno bolji protivnik na terenu.

8' - Novi dobar napad Hrvatske, Strinić je probio po lijevoj strani, ali Mbappe u posljednji trenutak blokira njegov centaršut i Hrvatska će imati prvi korner.

5' - Lijepa akcija Rebića i Vrsaljka na desnoj strani, centaršut defanzivca Atletico Madrida, ali odbrana Francuske izbija loptu ispred Mandžukića.

3' - Oprezan početak meča i s jedne i s druge strane. Mandžukić je u prvoj minuti nešto oštrije faulirao Umititija, a prvi ozbiljniji napad imali su Hrvati kada je Perišiću nakon driblinga pobjegla lopta.

1' - Finalni meč je počeo. Prvi s centra krenuli su nogometaši Hrvatske.

16:59 - Utakmica počinje svake sekunde, svi akteri su na terenu i čeka se prvi znak sudije Pitane iz Argentine.

16:57 - Francuska i Hrvatska su se do sada susrele pet puta, a Francuska je slavila tri puta, dok su dva meča okončana remijem. Hrvatska, dakle, traži prvu pobjedu protiv Francuza, a ta pobjeda ujedno bi donijela i svjetsku titulu.

Posebno se pamti okršaj ove dvije reprezentacije koji se zbio prije 20 godina na Mundijalu u Francuskoj kada je Francuska slavila rezultatom 2:1 i izborila finale. Ovo je šansa da se Hrvatska revanšira.

16:53 - Nogometaši i jedne i druge ekipe izašli su na teren, u toku je intoniranje himni.

16:48 - Igrači su u tunelu, uskoro se očekuje da izađu na teren. Ceremoniju zatvaranja upotpunila je i poznata australska grupa AC/DC, a na terenu je bio i legendarni Ronaldinho.

16:45 - Francuska je u nokaut fazi izbacila Argentinu, Urugvaj i Belgiju, dok je Hrvatska nakon penala bila bolja od Danske i Rusije te od Engleske nakon produžetaka.

"Zadovoljstvo i privilegija je biti ovdje i ja ću svojim igračima kazati da za jednog igrača nema ništa ljepše od finala Svjetskog prvenstva. Ali, reći ću tri važne stvari; budite smireni, čuvajte samopouzdanje i skoncentrišite se", rekao je Deschamps, dok je s druge strane Dalić više pričao o samim igračima:

"Ovo je finale Svjetskog prvenstva i igrači znaju što je to, a velika stvar koja me veseli je što će svi naši igrači reći ako nisu spremni. Stvorili smo takav odnos da će oni to sigurno reći ako nisu sto posto spremni. Mi nismo insistirali na treningu jer mi više nemamo šta trenirati, sve smo istrenirali, sve znamo i potrebniji nam je odmor. Imamo nekih sitnih problema i nadam se da ćemo to riješiti. Ako i ne riješimo, nisam zabrinut, imamo igrača koji ih mogu zamijeniti", kazao je Dalić.

16:41 - Zlatko Dalić i Didier Deschamps odabrali su početne postave.

Za Francusku igraju: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kante - Mbappe, Griezmann, Matuidi - Giroud.

Zlatko Dalić izabrao je sljedećih 11: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Rakitić, Brozović, Modrić - Rebić, Perišić, Mandžukić.

16:32 - Prije početka utakmice, počela je ceremonija zatvaranja 21. Svjetskog prvenstva. Gosti su američki glumac i pjevač Will Smith, njegov kolega pjevač Nicky Jam i Kosovarka Era Istrefi.

Smith, Jam i Era snimili su himnu prvenstva "Live it Up" koju će u nedjelju izvesti prije finala između Hrvatske i Francuske.

16:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos finalne utakmice 21. Svjetskog prvenstva u nogometu koje se ove godine održavalo u Rusiji, a sastaju se Francuska i Hrvatska. Meč se igra s početkom u 17:00.