Srce mu stalo na utakmici
31

Filmska priča legendarnog Davida Ginole, djevojku upoznao na dan kada je bio mrtav osam minuta

H. H.
David Ginola i Maevu Denat (Foto: Instagram)
David Ginola i Maevu Denat (Foto: Instagram)
Čuveni francuski nogometaš David Ginola (56) otkrio je da je kobnog dana kada je prije gotovo sedam godina doživio srčani udar tokom humanitarne utakmice, upoznao svoju sadašnju djevojku Maevu Denat (34).

Ginola se 19. maja 2016. srušio na terenu tokom utakmice, kada je doživio zastoj srca i progutao jezik. Jedan od njegovih prijatelja, nogometaš Frederic Mendy, reanimirao ga je na licu mjesta, a potom su ljekari brzo intervenirali defibrilatorom.

Konačno, nakon nekoliko minuta kada je Ginolino srce stalo, ljekari su uspjeli da ga ožive.

Odveden u bolnicu u Monacu, Ginola je kasnije podvrgnut šestosatnoj operaciji i četverostrukom bajpasu kako bi se deblokirale arterije.

"Srce mi je stalo na najmanje osam minuta, bio sam mrtav. Nakon tri šoka defibrilatorom, ništa se nije dogodilo i počeli su gubiti nadu. Ali moji prijatelji su im rekli da ne odustaju. Nekako su vidjeli da se borim da ostanem živ. U četvrtom pokušaju srce mi je ponovo počelo da kuca, a bolničar se okrenuo mojim prijateljima i rekao da može da mi opipa puls. Svi su počeli vrištati i plakati. Kada izgubite svijest, nalazite se na raskrsnici i postoje dva puta: život ili smrt. Odabrao sam život jer sam borac. Ljekari su mi rekli da bih umro da moj prijatelj Frederic nije brzo intervenisao sa reanimacijom. Bit ću mu zahvalan do kraja života" , rekao je David Ginola, a prenosi The Sun.

David i Maeva imaju kćerku Ever, rođenu 2018. godine, ali nisu u braku.

"Mislim da ljudi treba da nauče iz moje priče da život ide dalje i da je vrijeme iscjelitelj. Sa djevojkom sam sedam godina, a moja devojčica će za nekoliko dana napuniti pet godina. Često pogledam ožiljak na grudima i shvatim da sam sretnik. Osjećam se kao da je neko želio da živim. Kada predstavljam Maevu ljudima, kažem im: 'Ona je moja djevojka, upoznali smo se onog dana kada sam umro'. Mislim da bi se filmski scenario mogao napraviti na osnovu naše veze", rekao je Ginola.

Ginola je bio jedan od najboljih francuskih igrača devedestih godina prošlog stoljeća, a u karijeri je između ostalih klubova nastupao za PSG, Newcastle, Tottenham, Aston Villu i Everton.

Bivši vezista je za reprezentaciju Francuske sakupio 17 utakmica i postigao tri gola.