Sastanak s Interpolom
0

FIFA za strožije zakone protiv namještanja utakmica

FENA
Čelnici Međunarodne nogometne federacije (FIFA) založili su se danas na sastanku sa predstavnicima Interpola za strožije zakone, kako bi se stalo na put kriminalnim organizacijama koje namještaju mečeve.

Direktor za sigurnost FIFA-e Ralf Mutschke istakao je da se u svim zemljama moraju pooštriti zakoni protiv korupcije u nogometu.

Sastanak je bio održan povodom nedavno otkrivene kriminalne mreže koja je namjestila više od 700 mečeva, uključujući i utakmice Lige prvaka i kvalifikacija za prvenstvo svijeta.

"Izričemo doživotne suspenzije igračima i sudijama, ali kriminalci su i dalje na slobodi, oni se ne kažnjavaju", rekao je Mutschke komenatirajući nedavno odbijanje Singapura da uhapsi osumnjičenog za namjestanje mečeva.

"Moramo da ubijedimo vlade svih zemalja da donesu nove zakone. Mnoge zemlje nemaju zakone kojima mogu da se bore protiv namještanja mečeva", rekao je Mutschke.

Prema podacima Evropske policijske agencije Evropola, oko 380 sumnjivih mečeva identificirano je u Evropi, od ukupno više od 700 širom svijeta, a centar kriminalne mreže za namještanje mečeva je u Singapuru.

Singapurska policija traži čvršće dokaze kako bi mogla da pokrene postupak protiv izvjesnog Dan Tan Sit Enga, čije se ime spominje u istragama u nekoliko zemalja.