Nogomet
0

FIFA ukinula suspenziju Nigerijskom nogometnom savezu

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ukinula je suspenziju Nigeriji koja joj je nametnuta nakon što je vlada te zemlje smijenila i uhapsila predsjednika saveza.

Podsjetimo, nigerijske snage sigurnosti uhapsile su predsjednika Nigerijskog nogometnog saveza (NFF) Aminua Maigarija. Smijenjen je i cijeli Izvršni odbor, a Ministarstvo sporta je za privremenog upravitelja postavilo Lawrencea Longyira Katikena.

FIFA je održala obećanje i suspendovala Nigeriju iz svih međunarodnih natjecanja, te je najavila da će suspenzija stajati sve dok vlada ne osigura neovisno funkcionisanje nacionalnog saveza.

Nigerija je demokratskim putem, kako je FIFA tražila, izabrala novo vodstvo saveza, nakon čega je vrhuška nogometne organizacije ponovno održala obećanje i ukinula suspenziju. Njenim ukidanjem Nigerija će ipak imati pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu do 20 godina starosti.

Spomenimo i da je do suspenzije došlo jer FIFA najstrože zabranjuje bilo kakvo uplitanje vlada u rad nacionalnih saveza i izbor njihovih čelnika.

Nigerija je na netom završenom Svjetskom prvenstvu u Brazilu dogurala do osmine finala u kojem je poražena od Francuske (0-2).