{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIFA priznaje problem s loptama Jabulani

T
26.6.2010. u 17:30
0
10
FIFA priznaje problem s loptama Jabulani
0
FIFA priznaje problem s loptama Jabulani
"Nismo gluhi. Pažljivo slušamo šta sudionici Svjetskog prvenstva komentiraju o lopti" izjavio je generalni sekretar Međunarodne nogometne federacije Jerome Valcke govoreći o Jabulaniju.
Problematično ponašanje lopte u letu tema je o kojoj se uoči i tokom dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva govori neprestano, i to redovno u nepovoljnom kontekstu. Ne sviđa se ni golmanima, ni igračima, ni trenerima.

"Raspravit ćemo stvar sa selektorima i tehničkim osobljem reprezentacija nakon Svjetskog prvenstva, te se potom sastati s našim opskrbljivačima i proizvođačima lopte, ljudima iz Adidasa. Postoje pravila o veličini i težini lopte, no ona svejedno mora biti savršena", rekao je Valcke.

Iz Adidasa, koji dobavljački ugovor s FIFA-om za Svjetska prvenstva zasad ima zaključno s Mundijalom 2014. godine u Brazilu, na pritužbe tek hladno odmahuju rukom.

"Znate kako je. Prigovori zbog nove lopte na Svjetskom prvenstvu ritual su koji nas prati svake četiri godine. Sjetite se da je i prije četiri godine bilo tako. I tada su se golmani i igrači žalili na Teamgeist ("Timski duh"), loptu koju smo proizveli za to Svjetsko prvenstvo.

Jabulani je službena lopta u nekolicini svjetskih liga bila pola sezone. Niko se na nju nije žalio iz Bundeslige, portugalske ili argentinske lige. Svako ko je vidio koliko kvalitetan nogomet s Jabulanijem u drugoj polovini sezone igraju nogometaši Bayerna, zna da je svaljivanje problema na loptu deplasirano. Isto tako, oni koji o nogometu znaju barem malo, shvataju da lopta ne može biti kriva za gol kakav su, recimo, Englezi primili u utakmici protiv SAD-a", izjavio je predsjednik uprave Adidasa Herbert Hainer za njemački magazin Kicker.

"Jasno je da se igrači moraju priviknuti na loptu. Stvar je u tome da je tehnologija danas otišla daleko naprijed u odnosu na period prije 20 ili 30 godina. Lopte sve to vrijeme postaju sve okruglije, postajat će i dalje. Također su sve aerodinamičnije i stoga brže. To se jasno vidi kad se Jabulani precizno i jako udari", dodao je on i na kraju podsjetio:

"Znate li kada su se igrači prvi put potužili na kvalitet lopte? U 70-im godinama prošlog stoljeća. Podsjećam da su se lopte tada još proizvodile od kože".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: