Nogomet
5

FIFA predstavila novi trofej za najboljeg igrača svijeta koji je dizajnirala hrvatska umjetnica

Klix.ba
Zvanična stranica Svjetske fudbalske federacije (FIFA) predstavila je novi trofej koji će biti namijenjen najboljim fudbalerima i fudbalerkama svijeta te najboljim trenerima u muškoj i ženskoj kategoriji, a koji je dizajnirala Ana Barbić Katičić, akademska slikarica iz Hrvatske.

Ovaj trofej će biti dodijeljen na ceremoniji za najboljeg igrača svijeta koja će se održati 9. januara u Cirihu, a glavni kandidati za najboljeg igrača su Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann i Lionel Messi.

Novi trofej je dizajniran sa loptom koja se koristila u finalu prvog Svjetskog prvenstva u historiji fudbala koje je održano 1930. godine u Urugvaju.

"Trofej sadrži pet dijelova: dno, bazu, dio od karbona preko baze, tijelo i loptu. Mašina koja je oblikovala loptu je nova. Ona proizvodi dijelove za svemirsku industriju, kao i za Formulu 1. Njena preciznost je 12.000. dio milimetra", kazao je Rover Schudel, predsjednik Adon Production AG-a, kompanije koja je napravila trofej.

Za novi dizajn trofeja pobrinula se hrvatska umjetnica Ana Barbić Katičić koja je željela na trofeju prikazati i prošlost fudbala.

"Dijelili smo ista uvjerenja da ne bismo trebali odstupati od klasičnih konvencija i da poštujemo poznati FIFA-in identitet. To poštuje i odaje počast istim vrijednostima koje su kamen temeljac sportu od najranijih FIFA-inih dana", kazala je Barbić Katičić za FIFA-u.

S tim se slaže i savjetnik predsjednika FIFA-e Zvonimir Boban koji je kazao da lopta na trofeju predstavlja historiju fudbala i historiju FIFA-e.

Trofej je visok 310 milimetara i težak 6,4 kilograma.