Kad se sezona nastavi
20

FIFA predložila pet izmjena zbog gustog rasporeda utakmica

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sjvetska nogometna organizacija FIFA spremna je dozvoliti klubovima pet izmjena na utakmici kako bi se ublažio utjecaj gustog rasporeda utakmica nakon što se nastavi sezona.

Pandemija koronavirusa je zaustavila sport u svijetu, a to se odnosi i na nogomet koji se također našao u problemu. Stoga će za završetak prekinute sezone biti potreban gust raspored utakmica, a kako bi se to pokušalo kompenzirati, FIFA je predložila da privremeno omogući timovima po pet izmjena na utakmici.

"Zdravlje je na prvom mjestu. Nijedno takmičenje nije vrijedno rizikovanja ljudskog života. Nogomet se treba nastaviti samo kad nadležni organi kažu da je apsolutno sigurno te kada se uspostavi neometana medicinska njega za populacije. Sigurnost igrača je prioritet za FIFA-u. Postoji zabrinutost da bi učestalo odigravanje utakmica moglo povećati rizik od povreda zbog forsiranja igrača", saopćeno je iz FIFA-e.

Osim pet izmjena koje se mogu napraviti u maksimalno tri slota, kao i tokom poluvremena, omogućit će se i dodatna šesta izmjena u produžecima. Novo pravilo će važiti do 31. decembra 2021. godine, piše BBC.