Riješene sve dileme
26

FIFA potvrdila: Već su poznata tri učesnika Svjetskog prvenstva 2026. godine

D. P.
Nogometna reprezentacija SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) zvanično je potvrdila da će reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade bez kvalifikacija igrati na Svjetskom prvenstvu 2026. godine.

Mundijal za tri godine bit će historijski jer će prvi put biti organizovan u tri zemlje. To su SAD, Kanada i Meksiko, a zbog toga nije bilo definisano da li će se sve plasirati direktno na Svjetsko prvenstvo.

FIFA je danas donijela zvaničnu odluku i otklonila sve dileme. Naime, sve tri reprezentacije izborile su plasman na Mundijal bez kvalifikacija.

Po mnogo čemu Svjetsko prvenstvo 2026. bit će historijsko. FIFA je odlučila da proširi spisak učesnika, tako da će na završnom turniru igrati čak 48 selekcija.

Tri zemlje bit će domaćin Mundijala, ali će dominantan domaćin biti SAD. Od 80 utakmica, čak 60 bit će odigrano na teritoriju SAD-a, a po 10 u Kanadi i Meksiku.

U konkurenciji za organizaciju Svjetskog prvenstva bile su samo dvije države. SAD su se "borile" s Marokom da dobiju organizaciju, a naknadno su se pridružile Meksiko i Kanada aplikaciji SAD-a.