Zaštita nogometaša
2

FIFA postigla dogovor sa međunarodnim sindikatom nogometaša FIFPro, tužba povučena

Klix.ba
Svjetska nogometna organizacija FIFA potpisala je dogovor s međunarodnim sindikatom nogometaša FIFPro, koji je odustao od tužbe.

Savez je tužio FIFA-u zbog sistema transfera te je "isposlovao" lakšu promjenu klubova. Igrači su se žalili da nemaju slobodu kretanja koju posjeduju druge profesije.

Nova pravila se neće kositi sa sistemom transfera, ali će igračima biti lakše da raskidaju ugovore, posebno u slučajevima kad nisu plaćeni.

"FIFA i FIFPro su danas postigli dogovor koji će ojačati veze između dvije organizacije i poboljšati upravljanje profesionalnim nogometom širom svijeta. Postignut je i sporazum između FIFA-e, FIFPro-a, Evropske asocijacije klubova i Foruma svjetskih liga. Ova nova pravila će olakšati rješavanje sporova između igrača i klubova, posebno u slučajevima zaostalih obaveza. promjene će također uvesti novu odredbu kojom će se zaobići zlostavljanje stranaka, kao što su slučajevi kada su igrači prisiljeni da treniraju sami. Dogovor je postignut nakon 18 mjeseci pregovora FIFA-e i ključnih aktera nogometne igre. Bit će poboljšan i sistem transfera jer će biti formirano tijelo za proučavanje i analizu sistema transfera. Zajedničke inicijative uključuju kontinuirano provođenje licenciranja klubova, uspostavljanje nacionalnih komora za rješavanje sporova i istraživanje minimalnih zahtjeva u ugovoru sa svim akteriva na glovalnom nivou. Pažnja će se posvetiti zdravlju i sigurnosti igrača, posebno u odnosu na kalendar međunarodnih utakmica o kojem će raspravljati svi učesnici nogometne igre. FIFA i FIFPro su se obavezale na poštovalje ljudskih prava te promociju jednakosti i interesa nogometašica, razvoj profesionalnog ženskog nogometa te prisustvo žena u nogometu. Kao rezultat ovog dogovora, FIFPro će povući tužbu protiv FIFA-e", navodi se u saopćenju.