Sporan snimak
169

FIFA pokrenula istragu protiv Domagoja Vide zbog uzvikivanja "slava Ukrajini"

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodna fudbalska federacija /FIFA/ saopštila je danas da je pokrenula istragu o video snimku na kojem hrvatski reprezentativac Domagoj Vida uzvikuje "slava Ukrajini", poslije pobjede nad Rusijom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Sočiju.

Na snimku se vidi kako Vida uzvikuje "slava Ukrajini", a potom bivši hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević dodaje "pobjeda je za Dinamo i Ukrajinu".

Povik "slava Ukrajini" korišten je tokom protesta antiruskih nacionalista u Ukrajini nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Ako istraga FIFE dovede do kažnjavanja Vide, hrvatski igrač mogao bi da bude suspendovan na dvije utakmice i da dobije kaznu od najmanje 5.000 švicarskih franaka.

Vida je za ruski list "Sport Ekspres" rekao da je snimak trebao biti lična poruka.

"Nema politike u futbalu. To je šala za moje prijatelje iz Dinama iz Kijeva. Volim Ruse i volim Ukrajince", poručio je Vida, koji je sa Vukojevićem igrao u ukrajinskom klubu Dinamo iz Kijeva.

Prema Disciplinskom kodu FIFE zabranjeni su politički slogani u bilo kojoj formi, a za one koji provociraju javnost tokom utakmice predviđena je suspenzija na dvije utakmice i kazna od najmanje 5.000 švicarskih franaka.