Nova pravila
11

FIFA planira uvesti revolucionarne promjene kako bi spriječila astronomske transfere

Klix.ba
Neymar (Foto: EPA-EFE)
Neymar (Foto: EPA-EFE)
FIFA je odlučila stati na kraj divljanju transfernih odšteta, kao što je to bio slučaj s prelaskom Neymara iz Barcelone u PSG za 222 miliona eura.

Naime, posebna komisija uz podršku predsjednika Giannija Infantina najavila je uvođenje kompjuterskog algoritma, koji će matematičkim putem odrediti realnu visinu transfera.

"Sistem transfera igrača se pretvara u špekulativno tržište, što nije pošteno prema klubovima koji proizvode igrače. A oni su temelj profesionalnog sporta. Stoga su neophodni mehanizmi kako bi se postigla transparentnost i objektivnost u izračunavanju odšteta kod transfera", stoji u izvještaju komisije.

Zbog toga je predloženo uvođenje ograničenja iznosa koji klubovi smiju potrošiti na dovođenje novih igrača, a svi oni klubovi koji bi taj iznos premašili bi plaćali tzv. porez na luksuz.

Taj bi novac s druge strane išao u Fond solidarnosti i onda se transferirao po FIFA-inim nalozima tamo gdje je nogometu najpotrebnije.

Također, ograničio bi se broj igrača koje klubovi mogu imati na raspolaganju, jer je Komisija utvrdila da neki klubovi imaju i do 40 igrača na posudbama.