Zovu ga provokatorom
176

FIFA objavila karikaturu, medijima u Srbiji smeta jedan detalj: Zašto on grli našeg Tadića?

D. P.
Tadić i Xhaka su zagrljeni (Foto: FIFA)
Tadić i Xhaka su zagrljeni (Foto: FIFA)
FIFA se polako priprema za Svjetsko prvenstvo koje se u novembru i decembru igra u Kataru, a tim povodom objavljena je karikatura koja je izazvala brojne reakcije u Srbiji.

Nakon što su završene baraž-utakmice, kompletiran je spisak učesnika Mundijala u Kataru te grupe za najveći nogometni festival na svijetu.

FIFA je zbog toga pripremila zanimljivu karikaturu na kojoj se nalaze zvijezde i lideri svih reprezentacija koje će učestvovati u Kataru. Tu je nekoliko vrlo zanimljivih detalja, a jedan od njih je zasmetao medijima u Srbiji.

Naime, kapitena Srbije Dušana Tadića zagrlio je lider Švicarske Granit Xhaka, nogometaš koji nije omiljen u susjednoj zemlji. Javnost u Srbiji smatra ga provokatorom zbog proslave gola u kojoj koristi albanski simbol "dvoglavog orla".

Tako su mediji u Srbiji prilično burno reagovali zbog ove FIFA-ine karikature.

"Provokacija ili veliki gaf?", pitaju se na portalu Kurir, dok Blic tvrdi da je "Srbija ogorčena", te da je "FIFA mogla pronaći nekog drugog da grli Tadića".

"FIFA šokirala Srbiju, Zašto našeg Tadića grli mučki provokator Džaka", stoji u naslovu portala Alo, dok portal Republika tvrdi da je "Xhaka došao od provociranja Srbije do zagrljaja s Tadićem"...

Mediji u susjednoj zemlji navode da je Xhaka nogometaš koji je oduvijek koristio priliku da provocira Srbiju te da je FIFA pogriješila pri kreiranju karikature.