Nogomet
0

FIFA kažnjena

FENA
Sud u Švicarskoj presudio je da FIFA nije na zakonski način kontrolisala isplate od više stotina miliona eura u slučaju koji se vodi protiv sportskih zvaničnika.

Ti zvaničnici su godinama primali velike količine novca za ugovaranje sponzorskih i ugovora o tv pravima. Tročlano sudsko vijeće saopštilo je da je FIFA bila upoznata sa teškom situacijom marketinških partnera ISL/ISMM, ali da nije provjerila "specijalne račune", iako je za to imala priliku.

FIFA-i je određeno da plati 116.000 dolara na ime sudskih troškova zbog pokretanja istrage, koja je dovela do suđenja.

Tvrdnje čelnika FIFA-e da nisu bili upoznati sa nedostatkom sredstava na računima firmi ISL/ISMM, na kojima je uplaćivan novac od televizijskih prava, nisu istinite, jer je ta organizacija imala uvid u stanje na računima, navodi se u saopštenju suda.

FIFA je u izjavi saopštila da je primila obavještenje o presudi, ali je odbila da komentariše jer nije primila obrazloženje suda.

Finansijska kriza u FIFA-i poslužila je pojedinim starijim članovima te organizacije da upute žalbe na račun vodećih ljudi, uključujući i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Sud je saopštio da ne postoje dokazi o podmićivanju, ali su povezali takve slučajeve sa prodajom televizijskih prava za velika sportska takmičenja.