Zbog rasizma navijača
0

FIFA kaznila HNS sa 19.000 eura

FENA
Zbog rasističkog ponašanja dijela navijača tokom utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Engleske, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je kaznila Hrvatskih nogometni savez (HNS) sa 30.000 švicarskih franaka.

U HNS su se pribojavali veće kazne, a strahovalo se i od moguće suspenzije, no FIFA je ponovo HNS kaznila novčano.

"Rasizmu nema mjesta na stadionima i ova kazna je poruka kako FIFA neće trpjeti takve ispade," poručili su iz krovne nogometne organizacije.

Glavni sekretar HNS-a Zorislav Srebrić je u razgovoru za HINA-u naglasio kako je nogometni savez ovoga puta dobro prošao, no u slučaju novih rasističkih ispada mogli bi dobiti i daleko veću kaznu.

"Nikada nije dobro kada moraš plaćati kazne. Te smo novce mogli potrošiti u humanitarne svrhe. Činimo velike napore kako bi utakmice protekle u vrhunskoj organizaciji, a zanimljivo da nakon utakmice s Englezima nije bilo pritužbi na ponašanje naših navijača, niti je išta navedeno u službenim dokumentima," dodao je Srebrić.

Glavni tajnik je istaknuo kako rasizam praktički ne postoji na hrvatskim stadionima jer u klubovima igraju igrači sa svih kontinenata i svih rasa. Međutim, u HNS-u strahuju kako bi novi ispadi dijela hrvatskih navijača mogli izazvati i daleko veće kazne.

"To je realnost, jer svako ponavljanje nesportskog ponašanje izaziva i mnogo rigorozniju kaznu," zaključio je Srebrić.