Švicarski kanton Valais
0

FIFA-in šef ostao mjesec dana bez vozačke

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sepp Blatter, 73-godišnji Švicarac koji predsjedava Svjetskom nogometnom federacijom (FIFA), morat će, najmanje na mjesec dana, unajmiti usluge profesionalnog vozača.

Posljedica je to odluke Ureda za cestovni saobraćaj kantona Valais, u kojem Blatter ima prijavljeno prebivalište. Nadležni je organ oduzeo šefu krovne nogometne organizacije vozačku dozvolu na mjesec dana zbog nesreće koju je izazvao 18. oktobra prošle godine na povratku kući iz svoga ciriškog ureda. Blatter je stoga bio prisiljen platiti 600 švicarskih franaka za uzrokovanu štetu kao i dodatnih 250 za sudske troškove.

Najmoćniji nogometni čovjek na svijetu, koji radi za godišnju platu od okruglo milion dolara, vozio se prema svom domu kada je pri preticanju, odmah po izlasku iz tunela, izgubio kontrolu nad svojim novim Mercedesom SL 63 AMG (145.000 eura, 525 konjskih snaga).

Okrznuo je vozilo koje je preticao, nakon čega je “zaplesao” na lijevoj traci kojom se sa suprotne strane kretao Golf III. Iako je izravan sudar izbjegnut, Blatter je udario u Volkswagenovo vozilo, te izletio s ceste uspjevši zadržati Mercedes na sva četiri točka.

Golf je završio prevrnut na bok. Predsjednik je završio nepovrijeđen, a vozač u Golfu samo s lakšim povredama.