Nogomet
6

FIFA danas u Cirihu bira predsjednika: Hoće li Blatter dobiti novi mandat?

Klix.ba
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Sepp Blatter (Foto: EPA)
U Cirihu će danas 209 članica FIFA-e izabrati predsjednika uprkos velikom korupcijskom skandalu koji potresa ovu organizaciju.

Još uvijek aktuelni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter želi svoj peti mandat, a jedini protukandidat mu je jordanski princ Ali bin al Hussein.

Izbor se održava dva dana nakon što je u Švicarskoj uhapšeno šest visokih zvaničnika FIFA-e zbog korupcije koju istražuju SAD. Istraga je fokusirana na 14 osoba. Blatter je pozvan da odustane od kandidature, ali je izjavio da se ne smatra odgovornim za skandal te tvrdi da će ostati predsjednik FIFA-e.

Sedamdesetdevetogodišnji Blatter i tridesetdevetogodišnji princ Ali će imati 15 minuta da se obrati delegatima, a potom će predstavnici 209 saveza pristupiti glasanju. U prvom krugu kandidat mora dobiti dvije trećine glasova, odnosno 140 glasova, kako bi pobijedio. Ako se to ne dogodi, odluka o predsjedniku FIFA-e bit će donesena u drugom krugu, a pobijediti će onaj koji bude imao većinu.

Blatter je na čelu FIFA-e 17 godina, ima jaku podršku iz Azije, Amerike i Afrike.

Veliki sponzori FIFA-e su zatražili hitno rješavanje problema i popravljanje ugleda organizacije, a to su Coca-Cola, Visa, Adidas, McDonald's, Hyundai Motor i Budweiser.