Nogomet
0

FIFA danas počinje istragu o kupovini glasova za organizaciju SP-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
FIFA će u srijedu započeti istragu u vezi optužbi da su dvojica članova Izvršnog odbora iskazali spremnost da unovče svoje glasove prilikom izbora domaćina svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022.

Britanski Sunday Times nedavno je objavio kako su članovi IO FIFA-e Reynald Temarii sa Tahitija i Nigerijac Amos Adamu tražili novac za svoje glasove.

Naime, novinari koji su se predstavljali kako lobisti jednog američkog konzorcija potajno su snimili kako je Amos Adamu tražio 800.000 američkih dolara za svoj lični projekt, dok je Reynald Temarii tražio dva miliona i 300.000 dolara za financiranje sportske akademije u okviru Okeanijske nogometne konfederacije.

Reynald Temarii i Amos Adamu pozvani su pred Etičku komisiju FIFA-e da objasne svoje postupke. Reynald Temarii, koji je potpredsjednik FIFA-e i predsjednik Okeanijske nogometne konfederacije, uvjeren je da će istraga pokazati da nije učinio ništa loše.

"Nemam namjeru podnijeti ostavku i tražio sam saslušanje pred Etičkom komisijom FIFA-e. Dokazat ću da sam pošten, jer znam što sam uradio. Javnost je mogla vidjeti samo 15 sekundi intervjua, a da im je prikazano svih 45 minuta onda bi sve bilo jasno", kazao je Temarii.

Odluku o domaćinima svjetskih prvenstava 2018. i 2022. donijet će 24 člana IO FIFA-e 2. decembra u Zuerichu.

Za domaćinstvo SP-a 2018. kandidati su Rusija, Engleska, a zajedničke kandidature podnijeli su Španija i Portugal, te Nizozemska i Belgija, dok se za SP 2022. takmiče SAD, Japan, Južna Koreja, Katar i Australija.