Čak devet Hrvata
62

FIFA dala rok strancima da napuste ruski nogomet: Dva bh. nogometaša donose odluku

D. P.
Hadžikadunić može napustiti Rostov (Foto: Rostov FC)
Hadžikadunić može napustiti Rostov (Foto: Rostov FC)
Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) prihvatila je zahtjev FIFproa da se strancima dozvoli napuštanje ruskog nogometa do 10. marta ukoliko to žele.

Strani nogometaši u ruskom nogometu našli su se u neprijatnoj situaciji jer je ova zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu. Kako je situacija s ruskim nogometom neizvjesna, tako su brojni igrači poželjeli napustiti zemlju i ligu, ali to nisu mogli učiniti zbog ugovora.

Međutim, FIFA je sinoć donijela odluku da svi nogometaši iz stranih zemalja mogu raskinuti ugovor do 10. marta. Tačnije, klubovi imaju priliku da dogovore sa stranim igračima produžetak saradnje, a u protivnom oni postaju slobodni igrači bez obzira na dužinu trajanja prethodnog ugovora koji više neće biti validan.

Odluka koju je FIFA donijela važi i za igrače iz Ukrajine koji igraju u Rusiji. Nogometaši koji ne žele ostati u ruskim klubovima bit će slobodni na tržištu od 10. marta do 7. aprila. Ukoliko ne pronađu novi klub do 7. aprila, automatski se vraćaju u svoje ruske klubove i njihov ugovor nastavlja važiti.

Zanimljiva je situacija i s bosanskohercegovačkim nogometašima. Iako su brojni igrači iz naše zemlje ostavili dubok trag u ruskom nogometu, trenutno tu igraju samo dvojica.

To su Dennis Hadžikadunić iz Rostova te Darko Todorović koji igra za Ahmat Grozni. Pred njima je bitna odluka, da li će odlučiti da ostanu u svojim aktuelnim klubovima ili će kao besplatni nogometaši potražiti novu sredinu van Rusije.

Najviše stranih nogometaša u Rusiji daje Brazil, njih 13. Zanimljivo, na drugom mjestu je Hrvatska čijih devet nogometaša nastupa u ruskim klubovima i bit će zanimljivo kakvu će oni odluku donijeti.