Nogomet
0

FIFA.com o reprezentaciji BiH

Klix.ba
Na oficijelnoj web stranici Svjetske fudbalske unije izašao je interesantan osvrt na reprezentaciju BiH, njene nedavne uspjehe i veliki pomak na FIFA/Coca Cola World Ranking listi.

Prije kvalifikacija za EURO 2004 reprezentaciju BiH svrstavali su među one kojih su se samo rijetki bojali. Međutim, sada u posljednjih nekoliko sedmica jako brzo su stvorili ime koje nešto znači na evropskoj fudbalskoj sceni. Samo ih jedna pobjeda dijeli od sigurnog puta u Portugal. O njihovom uspjehu govori i podatak da su se u septembru na FIFA/Coca Cola World Ranking listi popeli za čak 19 mjesta.

Niko se nije nadao njihovom značajnijem uspjehu. Početkom septembra Bosna i Hercegovina je stajala se nalazila na čevrtom mjestu grupe 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Do tada su u čak četiri utakmice uspjeli osigurati tek šest bodova. Trener Blaž Slišković, nije bio previše optimističan: "Imamo šanse da se kvalifikujemo u baraž, ali jedino ako pobijedimo u naredne tri utakmice."

Tri sedmice poslije uslijedile su dvije sjajne pobjede: 6. septembra protiv Norveške (1:0) i 10. septembra protiv Luksemburga (1:0). Bio je to velik uspjeh ako se uzme u obzir da Sliškovićevi izabranici nisu uspjeli ostvariti dvije uzastopne pobjede još od avgusta 2000. godine. Svako bi trebao odgledati posljednju utakmicu kvalifikacija protiv Danske koja se igra 10. septembra u Sarajevu. Pobjeda bi istočne Evropljane dovela na prvo mjesto grupe 2, ispred Danaca i Rumunja, i sljedećeg ljeta odvela u Portugal.

Septembar 2003. je za ovu zemlju, nešto stariju od 10 godina, mjesec za sjećanje. Članica je FIFA-e još od 1996. godine, a niti jednom se nije kvalifikovala na neko službeno natjecanje. Najbolje su na svjetskoj ljestvici stajali u aprilu 2001. kada su se nalazili na 68. mjestu.

Tehnički veoma talentovani

Ako bolje pogledate na kakve sve talente Slišković može računati - Hasan Salihamidžić (Bayern Munich), Muhamed Konjić (Coventry), Elvir Baljić (Galatasaray) i Sergej Barbarez (Hamburger SV) - uspon u formi bh reprezentativaca i nije veliko iznenađenje. Tu su i veoma talentovani mladi igrači: Bulend Bisčević, Haris Alihodžić, Branimir Krunić i Vladan Grujić, koji trenutno igraju u svojoj zemlji. Tehnički svi su briljantni, sa izraženijim sklonostima ka napadu. Jako dobro kreiraju igru po uputama svog nonšalantnog trenera, koji je svojevremeno igrao za Marseille i Pescaru.

Reprezentaciju BiH Slišković je preuzeo u januaru 2002. godine i nakon dva poraza na početku kvalifikacija javno je kritikovao svoje igrače: "Takvu igru ne dopuštam." Sada već Slišković otkriva tajnu svog uspjeha: "Ja jednostavno nikad ne odustajem."

Sa skokom od čak 29 mjestâ od decembra 2002. godine Bosanci čine ekipu sa najvećim skokom na bilo kojem konfederacijskom takmičenju i stoga šanse za osvajanje 'Best Movers of the Year' nagrade su velike. Ta se nagrada tradicionalno dodijeljuje na gala večeri dodijele 'FIFA Player of the Year' nagrade. Odlazak u Portugal bi im definitivno donio tu nagradu, a Sliškoviću nezaboravno mjestu u nogometnoj historiji ove zemlje.

FIFA.com