Glavni problem VAR-a
41

FIFA blizu uvođenja Wengerovog pravila koje će donijeti velike promjene u nogometu

N. K.
Wenger ima ideju za ofsajd (Foto: EPA-EFE)
Wenger ima ideju za ofsajd (Foto: EPA-EFE)
Nogometna igra više nikada neće biti ista ukoliko se od naredne sezone uvede pravilo koje je osmislio bivši trener Arsenala i sadašnji šef FIFA-inog globalnog razvoja nogometa Arsene Wenger.

Naime, Wenger je detektovao ofsajd kao glavni problem VAR-a te smatra da se situacija mora popraviti, a sada je FIFA blizu uvođenja velike promjene u igru.

"Imali smo ofsajde zbog djelića centimetra ili doslovno zbog nosa. Moramo brzo promijeniti situaciju, a ima prostora za promjenu. Ne možemo uzimati u obzir da je dio igračevog nosa u nedozvoljenoj poziciji pa da je on u ofsajdu jer smije zabiti nosom. Moj prijedlog je da igrač nije u ofsajdu ako je bilo kojim dijelom tijela kojim smije zabiti gol u liniji s posljednjim igračem protivničke odbrane, čak i ako je ostatak napadačevog tijela ispred defanzivca", smatra Wenger.

Posljednju riječ o odobravanju ovog pravila imat će Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), inače zadužen za odobravanje promjena pravila nogometne igre.

Prema prvim informacijama pravilo, koje je već testirano na utakmicama Švedskoj, Nizozemskoj i Italiji, bit će odobreno.

Naredni sastanak IFAB-a je u januaru i špekuliše se da bi tada ovo pravilo moglo biti odobreno i stavljeno u pripremu za uvođenje od naredne sezone.