Eredivisie
3

Feyenoord propustio prvu meč-loptu za titulu, Đumićev NEC i dalje u opasnoj zoni

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Danas je odigrano pretposljednje, 33. kolo holandske Eredivisie u kojem je Feyenoord propustio veliku priliku da osvoji titulu nakon 18 godina.

Ekipa iz Rotterdama je gostovala kod gradskog rivala Excelsiora, a na Feyenoordovom De Kuipu 30.000 navijača je putem velikog platna čekalo početak slavlja. No, nisu ga dočekali.

Excelsior je slavio sa 3:0 i tako pomogao Ajaxu koji je sa 4:0 pregazio Go Ahead Eaglese i prišao Feyenoordu na samo bod zaostatka. U posljednjem kolu Feyenoord dočekuje Heracles, dok Ajax gostuje kod Willem II.

Osim borbe za prvaka, veoma je neizvjesna borba za opstanak. NEC, za koji je čitav susret odigrao Dario Đumić, je sa 2:1 savladao AZ. No, ekipa iz Nijmegena se nije pomakla sa pretposljednje pozicije s obzirom da su sva tri njihova konkurenta slavila. Sparta je savladala Twente (1:0), Roda Willem II (1:0), a Zwolle Heerenven (2:1).

Go Ahead je već ispao iz lige, na dva mjesta koja vode u razigravanje za opstanak nalaze se Sparta i NEC, dok je Roda u sigurnoj zoni sa dva boda više od njih.

U posljednjem kolu NEC gostuje kod Heerenvena, Sparta kod Go Aheada, a Roda kod Vitessea.