Otišao iz Evrope
13

Fernandinho ima novi klub, nakon 2005. godine se vratio na mjesto gdje je "sve počelo"

K. H.
Fernandinho (Foto: EPA-EFE)
Fernandinho (Foto: EPA-EFE)
Bivši igrač Manchester Cityja Fernandinho postat će novi nogometaš brazilskog Athletico Paranaensea, a on će s njima potpisati ugovor na dvije godine, javlja Fabrizio Romano.

Brazilac je proteklih devet godina nosio dres Manchester Cityja i bio je jedan od glavnih igrača u projektu ovog kluba, a u Englesku je došao iz Šahtara iz Donjecka za koji je igrao od 2005. do 2013. godine.

U dresu spomenuta dva kluba ukupno je osvojio 26 trofeja, a navodi se da će mu Athletico Paranaense biti i posljednji klub u karijeri i da će 2024. godine okačiti kopačke o klin.

Upravo je Atlético Paranaense prvi klub za koji je Fernandinho zaigrao u karijeri, a za ovaj tim je nastupao od 2002. do 2005. godine.

Fernandinho je kao 20-godišnjak iz Atlético Paranaensea prešao je u ukrajinski Šahtar iz Donjecka, a u prvim mjesecima živio je u hotelu koji mu je klub plaćao. Ranije tokom karijere se prisjetio svog odlaska iz Brazila i života u novoj sredini.

"Na kraju mog prvog mjeseca u Ukrajini, još uvijek nisam imao ni bankovni račun, a klub mi je isplaćivao bonuse u gotovini. I to su bile ogromne gomile novca, za dijete koje je mislilo da je 30 dolara puno. U to sam vrijeme još uvijek živio u hotelu i apsolutno nisam znao što da radim sa svim tim novcem. Nisam znao gdje bih ga smjestio", kazao je Fernandinho.

"Pokazao sam svojoj supruzi gomilu novca i na kraju ga je zamotala u peškir i sakrila u lonac za kuhanje. Rekla mi je da ga tu niko neće naći. Za moju prvu platu i bonus, čak sam uspio odmah kupiti stan za majku u Coritibi, ali u usporedbi s onim što su trošili moji stariji saigrači, mogli bismo reći i da sam štedljiv."