Nije razgovarao s ocem
7

Fergusonova neispričana priča: Bio sam crna ovca, pio sam prije utakmica i završio u zatvoru

H. H.
Ferguson je priznao da je u mladosti dosta griješio (Foto: EPA-EFE)
Ferguson je priznao da je u mladosti dosta griješio (Foto: EPA-EFE)
Legendarni menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson svakako je jedan od najboljih trenera svih vremena, ali i sam je imao grijehe u mladosti zbog čega nije postao jednako uspješan nogometaš.

Čuveni Škot u dokumentarcu o sebi otkrio je do sada nepoznatu priču, objasnivši zašto kao nogometaš nije bio previše uspješan i zašto dvije godine nije razgovarao s ocem.

Ferguson, tada igrač St Johnstonea, još nije bio Sir Alex i imao je dosta problema.

"Iskočio sam iz tračnica. Uvijek sam bio vani. Počeo sam izlaziti svaki petak, čak i navečer prije utakmica. Moj tata bi mi rekao 'Gdje ideš?', a ja bih rekao: 'Idem vani, idem plesati'. Tata bi mi potom rekao 'ali sutra imaš utakmicu', a ja bih rekao da sam rezerva i da nema veze", ispričao je Ferguson, dodavši:

"Tada smo se posvađali i rekao mi je: 'Radi po svome, da vidimo šta će biti!' Dakle, nismo razgovarali dvije godine između 1961. i 1963", otkrio je Škot.

Sve dok nije dotakao samo dno i shvatio da ne može nasaviti tako, trajala je njegova agonija.

"Onda, jedne noći sam izašao i napio se. Otišao sam u zatvor, pa na sud i dobio sam kaznu. Bio sam crna ovca porodice. To mi se urezalo u glavu. Požalio sam i nakon svega što sam prošao, odlučio sam prestati", kazao je Ferguson.

Ukratko, Sir Alex Ferguson je polako naučio biti samostalan i bio je dovoljno skroman i inteligentan da shvati koji je pravi put za njega, a ostalo je historija, zapravo, legenda.