Nogomet
1

Ferguson u autobiografiji: Ronalda sam uočio kada je O'Shea završio s migrenom od driblinga

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Škotski fudbalski stručnjak Sir Alex Ferguson proveo je na klupi Manchester Uniteda 27 godina. Smatra se jednim od najuspješnijih i najuvaženijih menadžera u historiji nogometa, a između ostalih uspio je dovesti jednog od najboljih igrača današnjice Cristiana Ronalda iz lisabonskg Sportinga u Manchester United.

U svojoj autobiografiji je otkrio kako je uspio angažovati igrača koji je prije nekoliko dana u izboru FIFA-e izabran za najboljeg igrača svijeta u 2016. godini. Bez dvojbe, jedan od najzaslužnijih za otkrivanje velikog talenta Portugalca bio je Alex Ferguson. Ronaldo je dres Manchester Uniteda nosio od 2003. do 2009. godine, a postigao je 118 golova na 292 utakmice. Osvojio je Ligu prvaka, tri titule Premier lige, jedan FA kup i dva Liga kupa.

Najuspješniji trener u historiji Manchester Uniteda istakao je u svojoj autobiografiji kako je Ronaldo stigao na Old Trafford.

"Carlos Queiroz mi je 2002. godine rekao kako postoji jedan mladi igrač u Sportingu i da trebamo obratiti pažnju. Pitao sam njegovo ime, a moj pomoćnik je rekao – Ronaldo. Znali smo sve o njemu. Znali smo da se radi o posebnom talentu i da ne trebamo puno čekati. Poslali smo Jima Rayana da posmatra trening Sportinga. Kada se vratio rekao je da je vido sjajnog igrača, da ima 17 godina i da će sigurno neko rizikovati", naglasio je Ferguson.

Bivši trener Crvenih đavola nepomenuo je kako su mladog supertalenta pratili i željeli da ga dovedu u Englesku. Ipak, Sporting je pokušavao da ga zadrži još dvije godine. Dodao je kako je dogovorena prijateljska utakmica sa portugalskim klubom na stadionu koji je izgrađen za Evropsko prvenstvo koje je 2004. godine održano u Portugalu te da je to bilo presudno.

"Otišli smo tamo i odigrali meč. Neslavna uloga da čuva Ronalda pripala je Johnu O'Sheaju. Nije mogao čuvati Portugalca, a izraz bola i zbunjenosti mu je prelazio preko lica. Igrači sa klupe su mi govorili: 'Šefe, ovaj je baš dobar'. Nakon utakmice me pitaju za dojam, a ja kažem kako je O'Shea završio utakmicu s migrenom od driblinga. Učinili smo sve da potpišemo ugovor s njim. Brzina sa kojom smo radili bila je od suštinske važnosti. Ronaldu sam rekao kako će postati provoklasan nogometaš, ali da neće igrati svake sedmice. Uspjeli smo završiti posao i nekoliko dana poslije Ronaldo je privatnim avionom stigao u Manchester", istakao je Ferguson.

U svojoj autobiografiji Alex je napomenuo kako se Cristiano dobro uklopio na način radi i brzo postao heroj Teatra snova.

"Old Trafford brzo stvara heroje kada prepoznaju igrača koji ih diže na noge, momentalno se vežu za njega. Ronaldo je poslije Erica Cantone ostavio najsnažniji utisak na navijače. Gol koji je postigao u polufinalu Lige prvaka 2009. godine protiv Arsenala potvrdio je njegov status kralja kontranapada. Uvijek sam ga savjetovao da kada probije u pravcu gola da pruduži korak jer tako dobije na vremenu. On je to umio da radi", podvukao je Ferguson.

Na kraja je naglasio kako je United nogometnog čarobnjaka izgubio kada je prešao u Real Madrid 2009. godine.

"Period koji je Ronaldo proveo u Manchesteru ispunjen je ponosom i zahvalnošću. Ostali smo bliski i nakon što je preselio u Španiju", kazao je Alex.