Nije obukao antirasističku majicu
9

Ferguson: Rio nas je iznevjerio, ali riješit ćemo to

Totalsport
Alex Ferguson
Alex Ferguson
Uprkos pobjedi protiv Stokea (4-2) u 8. koli Premiershipa, menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson je nakon utakmice bio bijesan na svoga odbrambenog igrača Rija Ferdinanda i to zbog - majice.

Ferdinand je, naime, bio jedini igrač Uniteda koji se na zagrijavanju nije pojavio u majici s natpisom "Kick It Out" koja je dio kampanje za borbu protiv rasizma na engleskim stadionima. Iskusni nogometaš je, naime, uvjeren da kampanja nije uspješna i iz protesta je odbio obući spornu majicu zbog čega mu sada prijeti klupska kazna.

"Razočaran sam. U petak sam na konferenciji za novinare rekao da će svi moji igrači nositi majicu kao znak podrške borbi koju vodi Premierliga. Očekivao sam da će igrači to poštovati, a onda nas Rio iznevjeri. No, riješit ćemo to, ne brinite", poručio je Ferguson nakon utakmice.

Ferdinandov brat Anton, član QPR-a, prošle je sezone bio meta rasističkog ispada Chelseajeva kapitena Johna Terryja. Engleski nogometni savez (FA) je prije nekoliko dana kaznio Terryja zabranom nastupa u četiri utakmice, a za pretpostaviti je da je Rio očekivao veću kaznu za nekadašnjeg reprezentativnog saigrača, što je dijelom razlog njegovog subotnjeg prosvjeda.